Ruissen (SGP) aangesteld als rapporteur kwekersrecht
dinsdag 2 maart 2021, 14:34
DEN HAAG (PDC) - Bert-Jan Ruissen1 (SGP2) is aangesteld als rapporteur3 voor kwekersrecht door het Europees Parlement4. De aanleiding is een recent voorstel van de Europese Commissie5 om het kwekersrecht voor bloembollen en enkele andere plantensoorten te verlengen.
Als rapporteur moet hij onder meer een standpunt voor het Europees Parlement samenstellen en onderhandelen met de gezamenlijke EU6-landen.
Volgens Ruissen is het kwekersrecht een belangrijk onderwerp voor Nederland door de grote exportwaarde van bloembollen voor de economie. Door een verlenging van het kwekersrecht zouden de rechten van de ontwikkelaars van nieuwe soorten beter beschermd en gestimuleerd worden om lastige varianten te kweken.
Bron: Parlementaire Monitor
Meer over ...
- 1.Bert-Jan Ruissen (1972) is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement voor de SGP en lid van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Daar voor was hij coördinerend beleidsambtenaar landbouw en innovatie op het ministerie van Economische Zaken en fractievoorzitter van de SGP in de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. In het Europees Parlement is de heer Ruissen lid van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling en de commissie visserij. Hij was lijsttrekker voor de SGP voor de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 en 2024.
- 2.De SGP is een behoudende christelijke (reformatorische) partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, die strikt volgens Bijbelse normen politiek wil bedrijven. Politiek leider van de SGP is Chris Stoffer. De partij werd opgericht op 24 april 1918 en is daarmee de oudste nog bestaande partij van Nederland.
- 3.Rapporteurs zijn leden van het Europees Parlement die verantwoordelijk zijn voor het inhoudelijk behandelen van wetgevende voorstellen, andere documenten van de Europese Commissie, of specifieke onderwerpen. Een rapporteur licht het Europees Parlement in over diens bevindingen door een verslag te presenteren tijdens de vergadering van de vakcommissie en het plenaire debat. Het Europees Parlement is door de verslaggeving beter in staat om een gericht debat te voeren over een onderwerp.
- 4.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 5.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 6.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.