Fusie-energie: Raad keurt financiering van ITER goed
De Raad1 heeft vandaag een besluit aangenomen waarmee de Europese financiering voor het ITER-project (project voor de internationale thermonucleaire experimentele reactor) veilig wordt gesteld voor 2021-2027, de looptijd van het meerjarig financieel kader.
De indicatieve Europese bijdrage aan het project voor 2021-2027 bedraagt € 5,61 miljard (in lopende prijzen).
Volgende stappen
Dit Raadsbesluit treedt in werking 20 dagen na de bekendmaking ervan in het EU-Publicatieblad.
Achtergrond
De overeenkomst over de ITER werd in november 2006 ondertekend door Euratom2, de Verenigde Staten, de Russische Federatie, Japan, China, Zuid-Korea en India. Euratom is volgens de ITER-overeenkomst de "gastpartij" en leidt het project. Dit internationale fusie-energieproject is het eerste langdurige project in zijn soort dat als doel heeft een reactor te bouwen en te exploiteren om de haalbaarheid van stroomopwekking door middel van fusie te onderzoeken.
De Commissie schat dat het eerste plasma in december 2025 zal worden geproduceerd, waarna de reactor in 2035 volledig operationeel moet zijn. De invoering van fusie-energie als rendabele commerciële energiebron zal vóór 2050 waarschijnlijk nog niet tot stroomproductie leiden.
De Europese gemeenschappelijke onderneming voor ITER en de ontwikkeling van fusie-energie3 is opgericht bij Beschikking 2007/198/Euratom. De gemeenschappelijke onderneming levert de bijdrage van Euratom aan de Internationale ITER-organisatie voor fusie-energie en aan de activiteiten in het kader van de bredere aanpak met Japan. Voorts coördineert en draagt ze bij aan een activiteitenprogramma ter voorbereiding van de bouw van een demonstratiefusiereactor en de bijbehorende faciliteiten.
De Commissie heeft op 7 juni 2018 een voorstel voor een Raadsbesluit ingediend. Het Europees Parlement4 nam op 15 januari 2019 een resolutie over het voorstel aan waarin het het voorstel van de Commissie verwelkomde en de Raad verzocht het goed te keuren (het Parlement heeft geen medewetgevende bevoegdheden met betrekking tot dit voorstel). De Raad bereikte op 18 december 2020 een politiek akkoord over het voorstel.
-
-Besluit van de Raad tot oprichting van de Europese gemeenschappelijke onderneming voor ITER en de ontwikkeling van fusie-energie en tot toekenning van gunsten daaraan, 12 februari 2021
×
Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Meer over ...
- 1.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 2.De Europese gemeenschap voor Atoomenergie (EGA) of Euratom is opgericht om de onderzoeksprogramma's voor ontwikkeling en vreedzaam gebruik van kernenergie van de lidstaten op elkaar af te stemmen. Tegenwoordig ligt het accent vooral op het verzamelen van de benodigde kennis, infrastructuur en financiering, zodat de continuïteit van de energievoorziening en de veiligheid voor de bevolking zijn gewaarborgd.
- 3.Dit agentschap van de Europese Unie is verantwoordelijk voor de inbreng van de EU in het ITER internationale fusie-energieproject. Dit project is een samenwerking van China, de EU, India, Japan, Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea op het gebied van onderzoek naar energiewinning uit kernfusie. De EU draagt hierin ongeveer 45 procent van de kosten en treedt op als 'gastheer': het ITER-project wordt uitgevoerd in het Cadarache-onderzoekscentrum in Zuid-Frankrijk.
- 4.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.