Kijk- en luistertips over democratie en rechtsstaat februari 2021 - Hoofdinhoud
Graag attenderen we je weer op recente podcasts, interviews, online lezingen en (digitale) tools, die te maken hebben met democratie en rechtsstaat. Dat doen we op Twitter, waarna we de beste 10 tips hier verzamelen. Dit is aflevering #9.
-
1.Luistertip: Wat kan/mag een demissionair kabinet nog?
Het kabinet Rutte III heeft net niet de eindstreep gehaald. Twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, ontving de Koning een brief van premier Rutte waarin hij bekendmaakte dat zijn kabinet aftreedt vanwege de toeslagenaffaire. En dat midden in de grootste naoorlogse crisis die Nederland gekend heeft. In deze Haagse Zaken hoor je van Mark Kranenburg en Pim van den Dool wat het betekent als een kabinet aftreedt, wat een kabinet in demissionaire staat kan en mag, hoe dat in het verleden is gegaan en of het kabinet nu beperkt is in de bestrijding van de coronacrisis.
Luister naar de podcast Haagse Zaken van NRC
-
2.Doetip: webinar Omgaan met Online Haat - 11 februari 2021
Als politica is het belangrijk om online zichtbaar te zijn. Het is een manier om je standpunten en werkzaamheden te delen, met burgers en journalisten in contact te komen en om campagne te voeren. Helaas zit er ook een keerzijde aan online zichtbaarheid; online haat en zelfs bedreigingen. Veel politici krijgen hiermee te maken en onderzoek toont aan dat online haat gemiddeld vaker voorkomt bij vrouwen die politiek actief zijn dan bij hun mannelijke collega’s. Wat zijn je rechten online? Hoe ga je om met online haat? En hoe wapen je jezelf ertegen?
Schrijf je in voor het webinar van de Stichting Stem op een Vrouw
-
3.Luistertip: Interview over racisme en discriminatie
In deze aflevering van de ProDemos Podcast spreekt Marcel Bamberg met trainer en diversiteitsdeskundige Şeydâ Buurman-Kutsal over racisme en discriminatie. Wat kunnen we leren van Jane Elliot, die na de moord op Martin Luther King de methode ‘Blue Eyes Brown Eyes’ ontwikkelde? Hoe staat het met Nederland als het gaat om uitsluiting? En hoe kan ook jij het verschil maken?
Luister naar de podcast van ProDemos
-
4.Leestip: Het Capitool werd bestormd: zou het Binnenhof kunnen volgen?
Op 6 januari 2021 trok een groep woedende aanhangers van vertrekkend president Trump, van tevoren nog opgehitst door een toespraak van het Amerikaans staatshoofd zelf, naar het Capitool en baande zich met geweld een weg naar binnen. Het was het ultieme teken van de kwetsbaarheid van de democratie en hoe de verspreiding van complottheorieën in combinatie met ophitsing gezamenlijk tot vreselijke gevolgen kunnen leiden. Met de Nederlandse verkiezingen in het vooruitzicht vroeg het Montesquieu Instituut aan verschillende experts in hun vakgebieden de volgende vraag: hoe beschermen we onze democratie tegen deze excessen?
Lees de reacties in De Hofvijver van het Montesquieu Instituut
-
5.Kijktip: De strijd om het Binnenhof
Zevendelige geschiedenisserie over politieke leiders die een cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van onze democratie. Wouke van Scherrenburg, die jarenlang als politiek verslaggever een vertrouwde verschijning op en rond het Binnenhof was, neemt ons mee in de levens van achtereenvolgens Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. Levens die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.
Bekijk de serie op de website van de NTR
-
6.Doetip: Lesbrieven over de val van het kabinet
De kinderopvangtoeslagaffaire heeft veel losgemaakt. Wat is er precies gebeurd? Wat betekent het als een kabinet ‘valt’? Hoe ging dat er in het verleden aan toe? In 2 lesbrieven (geschikt voor thuisonderwijs) besteedt ProDemos hier aandacht aan. In ‘Aan de slag met… de val van het kabinet’ voor groep 7/8 bekijken de kinderen een uitzending van het Jeugdjournaal en beantwoorden vragen en doen ze een quiz. Voor mbo en vo is er de Onderwijskrant Actueel met de aflevering Val van het kabinet: de leerlingen bekijken een video van NOS over de val van het kabinet en beantwoorden vragen.
Download de werkvormen voor groep 6/7 en mbo/vo op de website van ProDemos.
-
7.Luistertip: het Congres van Europa in het Museum van de Democratie
Mendeltje van Keulen zet in deze aflevering van de radiorubriek het Museum van de Democratie het Congres van Europa bij in de collectie. Dit congres werd in 1948 georganiseerd in Den Haag, waar grote historische figuren, zoals Winston Churchill, bijeenkwamen om te praten over Europese samenwerking. Dit congres legde de fundamenten voor verdere Europese samenwerking en bracht mensen uit allerlei hoeken van de samenleving bijeen.
Luister naar deze aflevering van de radiorubriek bij De Nieuws BV
-
8.Leestip: Lageropgeleiden wantrouwen politici die ver afstaan van hun leefwereld
Diepgaande gesprekken met lager opgeleide burgers leggen diepgewortelde gevoelens van afstand tot politici bloot. Deze afstand blijkt een belangrijke reden voor hun politiek wantrouwen.
Lees het artikel op Socialevraagstukken.nl
-
9.Kijktip: programma Oh Oh Den Haag over verkiezingsretoriek
Met de verkiezingsdebatten op komst duikt Oh Oh Den Haag deze keer in Haagse retoriek. In campagnetijd zien we hoe politici alle retorische trucs inzetten om hun punt te maken. Welke frames zien we nu al? In hoeverre kleven woorden als de Rutte-doctrine aan Rutte? En wat voor insteek kiezen de verschillende partijen?
Kijk naar het programma op de website van De Balie
-
10.Luistertip: Wat staat Europa te wachten in 2021?
Wat staat Europa te wachten dit jaar? Annette van Soest en Mathieu Segers behandelen vier belangrijke onderwerpen in deze aflevering van de podcast Café Europa.
Luister naar de podcast Café Europa van Haagsch College
Meer over ...