Tweede Kamer stemt in met prioriteiten uit werkprogramma EC
DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer stemde gisteren in met de prioriteiten die de Tweede Kamercommissie voor Europese zaken1 voorstelde op basis van het werkprogramma van de Europese Commissie2. De Kamer wil onder andere prioriteit geven aan de Green deal3 en enkele economische maatregelen, zoals een actieplan tegen witwassen en belastingontwijking.
Voor verschillende onderwerpen, zoals het Just Transition Mechanism en het actieplan tegen belastingontwijking heeft de Kamer aangegeven de subsidiariteitstoets4 te willen toepassen. Voor andere onderwerpen, zoals de strategie voor duurzame stoffen en de versterking van het mandaat voor Europol wordt een behandelvoorbehoud5 gemaakt.
Het werkprogramma betreft de ambities van de Europese Commissie2 voor dit jaar. Naar aanleiding van de coronacrisis is het programma enigszins gewijzigd.
Bron: Kamerstuk 22.112 nr.2877
Verwant nieuws
Meer over ...
- 1.Deze vaste Tweede Kamercommissie overlegt met de minister van Buitenlandse Zaken over het beleid inzake de Europese samenwerking.
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 3.Deze functie werd sinds december 2019 vervuld door Frans Timmermans, maar is in het najaar van 2023 toegevoegd aan de portefeuille van Maroš Sefčovič (Green Deal) en Wopke Hoekstra (klimaatbeleid). Deze functie is nieuw in de Commissie-Von der Leyen en neemt een deel van de taken van de Eurocommissaris voor Betere regulering, interinstitutionele verhoudingen, duurzame ontwikkeling en fundamentele rechten uit de Commissie-Juncker over. Timmermans vervulde in de Commissie-Juncker deze functie.
- 4.Dit beginsel beoogt een besluitvorming te garanderen die zo dicht mogelijk bij de burger staat. Een actie mag volgens dit beginsel pas op Europees niveau ondernomen worden als die actie niet net zo goed (of beter) op nationaal, regionaal of lokaal niveau kan plaatsvinden.
- 5.Als het parlement (de Eerste en/of Tweede Kamer) een voorstel dat in de Raad van Ministers besproken wordt erg belangrijk vindt voor Nederland, kan het parlement de regering vragen om niet met het voorstel in te stemmen voordat het hierover een debat met de regering heeft gevoerd. Na zo'n parlementair voorbehoud (ook wel behandelvoorbehoud genoemd) moet de regering de Kamer(s) informeren over de voortgang.