Oostenrijks voorzitterschap positief beoordeeld door Parlement
De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz2 bedankte het Europees Parlement1 voor de succesvolle samenwerking en beloofde om ook in de toekomst de EU verder te versterken.
Een initiatief tegen antisemitisme, het Afrika-forum, 53 wetgevende initiatieven die succesvol werden beëindigd, de gemaakte vooruitgang bij de onderhandelingen over de langetermijnbegroting en nieuwe ideeën omtrent het asiel- en migratiebeleid van de EU. Voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker3 maken deze elementen het voorbije Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad4 “een van de meest succesvolle uit de recente geschiedenis van de Europese Unie”. Juncker en kanselier Kurz volgden samen met de Europarlementsleden dinsdagochtend het slotdebat over het Oostenrijkse voorzitterschap - dat zes maanden duurde - tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg.
Juncker noemde daarbij de weigering van de Oostenrijkse regering om het migratiepact van de Verenigde Naties te ondertekenen de enige valse noot. Afgezien daarvan was voor hem het Oostenrijkse voorzitterschap “op alle vlakken een indrukwekkend voorzitterschap, dat de Europese zaak gediend heeft”.
Ook de Oostenrijkse kanselier blikte terug op de behaalde resultaten. Voor Kurz bestonden die onder meer uit een versterking van de Europese interne markt, bijkomende middelen voor Frontex - dat de buitengrenzen van de EU bewaakt - en een hernieuwde focus van de EU op de Westelijke Balkan.
Over de nakende Brexit verklaarde Kurz dat, zelfs indien de stemming over het terugtrekkingsakkoord in het Britse parlement negatief uitdraait, de houding van de EU tijdens de onderhandelingen hierover onberispelijk was. Hij sprak de hoop uit dat de EU tijdens onderhandelingen met het VK in de toekomst ook met één stem zal spreken.
Zowel fractieleider Manfred Weber (EVP, DE) als spitzenkandidat Jan Zahradil (ECR, CZ) prezen het geleverde werk en de behaalde resultaten van het Oostenrijkse voorzitterschap. Er was ook kritiek: zo had Europarlementslid Pavel Telicka (ALDE, CZ) gehoopt op meer ambitieuze doelstellingen tijdens de onderhandelingen over de langetermijnbegroting. Ook parlementslid Liliane Rodrigues (S&D, PT) had graag meer vooruitgang gezien inzake de sociale agenda van de EU.
Bekijk fragmenten van de verklaringen in het Parlement via onderstaande links:
-
-Sebastian Kurz, Oostenrijkse federale kanselier
-
-Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie
-
-Fractieleiders (collage)
-
-Jean-Claude Juncker: slotverklaring
-
-Sebastian Kurz: slotverklaring
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.Sebastian Kurz (1986) was van 7 januari 2020 tot 9 oktober 2021 bondskanselier van Oostenrijk. Daarnaast was hij van 2017 tot eind 2021 leider van de christendemocratische ÖVP (Östenreichische Volkspartij). In die hoedanigheid leidde hij een coalitie met de Groenen. Kurz was in het kabinet-Kern (2013-2017) minister van Buitenlandse Zaken en daarvoor twee jaar staatssecretaris van integratie. Hij was van 18 december 2017 tot en met 30 juni 2019 al eerder bondskanselier. Zijn partij vormde toen een coalitieregering met de rechts-liberale FPÖ.
- 3.Jean-Claude Juncker (1954) was van 1 november 2014 tot 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Hij werd op 15 juli 2014 gekozen. Juncker was in 1995-2013 minister-president van Luxemburg. Eerder was hij staatssecretaris en minister onder meer van financiën. Hij bekleedde daarnaast functies bij de Wereldbank en het IMF. In 2005-2013 was hij voorzitter van de eurogroep. Juncker is lid van de Christelijke Volkspartij en leidde een coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten. Hij is diverse malen onderscheiden met internationale prijzen, zoals de Walter Hallsteinprijs en de Karelsprijs.
- 4.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.