Fins voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2019 (Fins voorzitterschap)
Van 1 juli tot en met 31 december 2019 vervulde Finland het voorzitterschap1 van de Raad van de Europese Unie2. Finland volgde hiermee Roemenië3 op. Finland was voor de tweede keer voorzitter van de Raad; de eerste keer was in juli t/m december 2006.
Finland was onderdeel van het zogenoemde trojka4 met Roemenië en Kroatië5. De prioriteiten van het Fins voorzitterschap sloten aan bij de gemeenschappelijke doelen van deze trojka4. Die doelen waren onder meer gericht op het versterken van het vertrouwen van burgers in de EU, een toekomstgericht klimaatbeleid en het versterken van de rol van de EU op het wereldtoneel.
Verder kreeg Finland te maken met de onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (brexit6).
Inhoudsopgave
De prioriteiten van het Finse voorzitterschap waren:
-
1.het versterken van gemeenschappelijke waarden en de rechtsstaat
-
2.het ontwikkelen van een Europese economie die concurrerender en inclusiever is
-
3.het versterken van de EU's positie als een internationale leider in het klimaatbeleid
-
4.het beschermen van de veiligheid van burgers
Het Finse voorzitterschap integreerde de prioriteiten van de Europese Strategische Agenda 2019-20247 in de werkzaamheden van de Raad.
- 1.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 2.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 3.Van 1 januari tot en met 30 juni 2019 vervulde Roemenië het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Roemenië volgde hiermee Oostenrijk op. Roemenië was voor het eerst voorzitter van de Raad; het land is in 2007 lid geworden van de Europese Unie.
- 4.De trojka is het samenwerkingsverband tussen drie lidstaten die aaneengesloten het voorzitterschap van de Europese Unie bekleden. Ieder voorzitterschap geldt voor een periode van zes maanden, een trojka beslaat dus een periode van anderhalf jaar. Op die manier moet er meer samenhang komen in het beleid van de Europese Unie. Er worden afspraken gemaakt over het inhoudelijke (wetgevings)programma dat de landen willen volgen. Er wordt ook wel gesproken van 'trio' in plaats van trojka.
- 5.Van 1 januari tot en met 30 juni 2020 vervulde Kroatië het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Kroatië volgde hiermee Finland op. Kroatië is voor het eerst voorzitter van de Raad: het land trad in 2013 toe tot de EU en draait sindsdien mee in het roulerend systeem van voorzitterschappen.
- 6.Het Verenigd Koninkrijk verliet op 31 januari 2020 de Europese Unie. Het is daarmee het eerste land ooit dat uit de Europese Unie stapte. Het vertrek van de Britten ('brexit') was de uitkomst van een referendum over het lidmaatschap van de EU in het Verenigd Koninkrijk in 2016. Nadien volgden lange onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden en de overgangsperiode na de brexit, die op 31 december 2020 afliep. Eind december 2020 bereikten de onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een handels- en samenwerkingsovereenkomst. Die overeenkomst regelt vanaf 1 januari 2021 de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
- 7.De strategische agenda 2019-2024 is de toekomstvisie op de Europese Unie vastgesteld door de Europese regeringsleiders in 2019. De strategische agenda is heel breed; ze gaat over bouwen aan een sterke maar ook duurzame economie, over het beschermen van de eigen burgers en over het wereldwijd behartigen van Europese belangen.
- 8.Van 1 juli t/m 31 december 2006 vervulde Finland het Voorzitterschap van de Europese Unie. Per 1 januari 2007 nam Duitsland voor een half jaar het voorzitterschap over.
- 9.De drie achtereenvolgende EU-voorzitterschappen van Roemenië, Finland, Kroatië werkten van 1 januari 2019 tot en met 30 juni 2020 samen als trojka. Ze stelden gezamenlijk een beleidsprogramma op met punten waaraan zij als voorzittende landen werkten in deze periode.