Kabinet steunt voorstellen voor verruiming inspraak nationale parlementen
DEN HAAG (PDC) - Het kabinet zou graag zien dat nationale parlementen meer inspraak hebben in het Europese beleidsvormingsproces, zo blijkt uit de reactie op het rapport van het "Task Force on Subsidiarity, Proportionality and 'Doing Less More Efficiently".
Het doel van de Task Force, die onder leiding staat van Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans1, is om het subsidiariteits-2 en proportionaliteitsbeginsel3 te onderzoeken en te zien hoe dit beter kan. Ook moet de groep kijken hoe de lidstaten4 meer inspraak kunnen hebben in het Europese beleidsvormingsproces.
Het kabinet is positief over de suggestie van de Task Force om nationale parlementen gedurende het gehele wetgevingsproces inspraak te geven. Momenteel krijgen zij maar acht weken de tijd om de behandeling van een Commissievoorstel tegen te houden. Ook vindt het kabinet het idee van een gemeentschappelijk toetsingskader voor subsidiariteit en proportionaliteit interessant. Lidstaten hebben nu hun eigen methodes om wetsvoorstellen te toetsen op subsidiariteit en proportionaliteit.
Jean-Claude Juncker5 kondigde de instelling van de Task Force aan in zijn State of the Union6 van 2017. Het plan past goed in het voornemen van de Commissie Juncker7 om zich te richten op hoofdzaken, en niet alles te reguleren.
- 1.Frans Timmermans (1961) is sinds 23 november 2023 fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Sinds 6 december 2023 is hij Tweede Kamerlid en eerder was hij dat in 1998-2007 en 2010-2012 voor de PvdA. Van 1 november 2014 tot 22 augustus 2023 was de heer Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling en in de Commissie-Von der Leyen voor de Europese Green Deal. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Eerder was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE.
- 2.Dit beginsel beoogt een besluitvorming te garanderen die zo dicht mogelijk bij de burger staat. Een actie mag volgens dit beginsel pas op Europees niveau ondernomen worden als die actie niet net zo goed (of beter) op nationaal, regionaal of lokaal niveau kan plaatsvinden.
- 3.Het proportionaliteitsbeginsel (ook wel evenredigheidsbeginsel genoemd) draagt de Europese Unie op niet verder te gaan dan nodig is in het uitvoeren van nieuwe regelgeving.
- 4.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
- 5.Jean-Claude Juncker (1954) was van 1 november 2014 tot 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Hij werd op 15 juli 2014 gekozen. Juncker was in 1995-2013 minister-president van Luxemburg. Eerder was hij staatssecretaris en minister onder meer van financiën. Hij bekleedde daarnaast functies bij de Wereldbank en het IMF. In 2005-2013 was hij voorzitter van de eurogroep. Juncker is lid van de Christelijke Volkspartij en leidde een coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten. Hij is diverse malen onderscheiden met internationale prijzen, zoals de Walter Hallsteinprijs en de Karelsprijs.
- 6.Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaf woensdag 13 september 2017 zijn jaarlijkse 'State of the Union' toespraak in het Europees Parlement.
- 7.Deze Europese Commissie was in functie van 1 november 2014 tot 1 december 2019 en volgde de Commissie-Barroso II op. Voorzitter was de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. De Nederlandse Frans Timmermans was één van de vicevoorzitters en was belast met betere regelgeving, relaties met de Europese instellingen, rechtsregels, fundamentele rechten en duurzame ontwikkeling.