Europarlementsleden betreuren het gebrek aan concrete deals op de Europese Top
De resultaten van de Europese Top zijn onbevredigend voor meeste EP-leden, die het gebrek aan vooruitgang inzake asielhervorming en uitdieping van de EMU betreuren.
In een plenair debat met Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk2 en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker3, hebben de meerderheid van de sprekers kritiek geuit ten aanzien van de staatshoofden en regeringsleiders omdat deze niet in staat waren een substantieel akkoord te bereiken over de asiel en migratie stromen. Ze maken zich zorgen dat er geen verandering zal komen op het terrein en dat er mensen zullen blijven sterven op de Middellandse zee.
Bij de opening van het debat herhaalde voorzitter Tajani dat het Parlement al lange tijd wacht om de onderhandelingen aan te gaan over de hervorming van de Dublin Verordening, en riep de Raad4 op om een standpunt aan te nemen met gekwalificeerde meerderheid. Tajani benadrukte dat het voorstel van het EP een “excellent beginpunt” is gezien het evenwichtig is en breed gedragen binnen de Kamer.
Daarnaast heerst er ook frustratie onder Europarlementsleden gezien, bijna tien jaar na de financiële crisis, EU leiders er niet in slagen om de nodige waarborgen in te bouwen om verdere economische achteruitgang te vermijden.
Je kan het debat hier herbekijken:
Meer over ...
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.Donald Tusk (1957) was van 1 december 2014 tot 1 december 2019 de vaste voorzitter van de Europese Raad. In november 2007-september 2014 was hij minister-president van Polen. Tusk was medeoprichter en leider van het conservatief-liberale (maar bij de christendemocratische Europese Volkspartij aangesloten) Burgerplatformum. Hij leidde als premier een coalitie van zijn partij en de Poolse Boerenpartij (PSL). Eerder was hij lid van het Lagerhuis en van de Senaat.
- 3.Jean-Claude Juncker (1954) was van 1 november 2014 tot 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Hij werd op 15 juli 2014 gekozen. Juncker was in 1995-2013 minister-president van Luxemburg. Eerder was hij staatssecretaris en minister onder meer van financiën. Hij bekleedde daarnaast functies bij de Wereldbank en het IMF. In 2005-2013 was hij voorzitter van de eurogroep. Juncker is lid van de Christelijke Volkspartij en leidde een coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten. Hij is diverse malen onderscheiden met internationale prijzen, zoals de Walter Hallsteinprijs en de Karelsprijs.
- 4.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.