Europese Raad 23 februari 2018 (informeel)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Zaal in Europagebouw
Bron: The Council of the European Union

Op 23 februari 2018 vond een informele bijeenkomst van de Europese Raad1 plaats. Alle regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten (zonder het Verenigd Koninkrijk), de vaste voorzitter2, de voorzitter van de Europese Commissie3 en de Hoge Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid4 kwamen in Brussel bijeen.

Inhoudsopgave

  1. De belangrijkste conclusies
  2. Meer informatie

1.

De belangrijkste conclusies

Europees financieel kader 2021-2027

  • - 
    De brexit slaat een een gat van naar schatting 12 miljard euro per jaar in de huidige bergoting van de Europese Unie. De Europese Commissie komt 2 mei 2018 met een voorstel voor het Europees financieel kader 2021-2027, dat dit gat moet opvangen. Overeenstemming over de volgende EU-meerjarenbegroting zal heel moeilijk worden, maar de regeringsleiders hebben er vrijdag met een ‘open mind’ over gepraat en nog geen definitieve stellingen betrokken.
  • Meer over het Europees Financieel kader5

Omvang Europese Commissie

  • - 
    In de omvang van de Europese Commissie wordt voorlopig niet rigoureus gesneden. Alle EU-lidstaten mogen een commissaris leveren voor de nieuwe commissie, die eind volgend jaar aantreedt.

Kiezen voorzitter Europese Commissie

  • - 
    Bij de wijze waarop de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie6 wordt gekozen gaat het vooral om de invloed van het Europees Parlement op deze keuze, door het aanwijzen van 'Spitzenkandidaten'. De lijsttrekker van de grootste partij zou dan de nieuwe Commissievoorzitter worden, net als in 2014. Hierover werden tijdens de informele raad geen nieuwe conclusies getrokken.

2.

Meer informatie

  • Europese Raad1

  • 1. 
    De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
     
  • 2. 
    De vaste voorzitter van de Europese Raad leidt de werkzaamheden van deze Raad, die bestaat uit Europese regeringsleiders of staatshoofden. Ook treedt de vaste voorzitter op als vertegenwoordiger van de Europese Raad in contacten met andere regeringsleiders en staatshoofden. Deze functie, ook wel (ten onrechte) de 'president van de Europese Unie' genoemd, is in 2009 ingevoerd door het Verdrag van Lissabon.
     
  • 3. 
    Deze functie wordt sinds 1 december 2019 vervuld door de Duitse Ursula von der Leyen. Zij is de opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker.
     
  • 4. 
    De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.
     
  • 5. 
    Het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 (MFK) is het akkoord waarin de begroting van de Europese Unie voor een periode van zeven jaar op hoofdlijnen wordt vastgesteld. De EU legt in deze meerjarenbegroting vast wat de hoogte van het budget van de EU is, waar het geld aan uitgegeven wordt en hoeveel iedere lidstaat moet bijdragen. Het MFK voor 2021-2027 komt uit op 1.074,3 miljard euro. Om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen is afgesproken dat er boven op de normale begroting een coronaherstelfonds komt van 750 miljard euro. In juni 2023 heeft de Commissie de lidstaten gevraagd om 66 miljard euro extra aan de meerjarenbegroting bij te dragen. Dit bedrag zou vooral nodig zijn om Oekraïne de komende jaren financieel te blijven steunen. Daarnaast zou het geld gebruikt worden voor het asiel- en migratiebeleid en voor subsidies aan Europese industrieën en technologieën.
     
  • 6. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.