Griekenland gaat weer asielzoekers terugnemen
DEN HAAG (PDC) - Vanaf komende maand worden er voor het eerst sinds 2011 weer asielzoekers teruggestuurd naar Griekenland. Met de maatregel wordt de 'Dublin-regeling1' gehandhaafd, die asielzoekers verplicht hun aanvraag in het land van aankomst te doen. De regel, die moet voorkomen dat asielzoekers jarenlang door de EU zwerven, is omstreden omdat aankomstlanden zoals Griekenland en Italië een veel grotere vluchtelingenstroom krijgen te verwerken dan andere lidstaten.
Het Griekse asielsysteem was jarenlang zo overbelast, dat het Europees Hof van Justitie2 in 2011 oordeelde dat het onmenselijk was om asielzoekers terug te sturen naar Griekenland. In december 2016 besloot de Europese Commissie3 dat de asielprocedure voldoende verbeterd was om weer asielzoekers terug te sturen. Dit neemt niet weg dat er nog altijd 60.000 vluchtelingen vastzitten in de Griekse asielprocedure.
Een woordvoerder van de Griekse minister van migratiezaken beweert dat Griekenland niet meer asielzoekers zal terugnemen dan het land aankan. Het zou dan om slechts enkele tientallen asielzoekers gaan. Duitsland heeft inmiddels al 400 verzoeken gedaan aan Griekenland om vluchtelingen terug te nemen en ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland willen weer beginnen met het terugsturen van asielzoekers. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de beslissing om het Griekse asielsysteem nog verder te belasten.
Bron: Trouw
- 1.De Dublinverordening III is een Europese Verordening die sinds januari 2014 van kracht is. Deze verordening schept duidelijkheid over welk land verantwoordelijk is voor de behandeling van een verzoek om asiel. Meestal is het land waar de vreemdeling het Schengengebied binnenkomt verantwoordelijk. Een ander land kan echter ook verantwoordelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als er al gezins- of familieleden wonen, die daar een verblijfsvergunning hebben.
- 2.Het in 1952 opgerichte Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) moet ervoor zorgen dat de wetten en regels die in Europa gemaakt worden, goed worden toegepast. De Europese wetten - het gemeenschapsrecht - moeten in alle lidstaten hetzelfde worden uitgevoerd. Het Hof van Justitie ziet er verder op toe dat het EU-recht in alle lidstaten op dezelfde manier wordt toegepast.
- 3.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.