Onrechtvaardig hoge OV-boete voor studenten van de baan - Hoofdinhoud
Ik ben blij dat de regering mijn motie gaat uitvoeren, zodat studenten niet langer geconfronteerd worden met onrechtvaardig hoge boetes.
De bizarre voorgenomen verhoging van de boete, die studenten krijgen als ze na hun studie de ov-kaart niet op tijd stop zetten, is van de baan. De regering gaat de PvdA-motie die daartoe oproept uitvoeren. Het afgelopen jaar kregen maar liefst 120.000 studenten een boete omdat zij vergaten hun ov-studentenkaart tijdig stop te zetten. In totaal betaalden zij 56 miljoen aan boetes over twee jaar, dat is 500 euro gemiddeld per student. Het is rechtvaardig dat daar nu een einde aan komt.
De ov-kaart is bedoeld voor studenten, dus na je studie heb je er natuurlijk geen recht meer op. Studenten moeten de kaart echter zelf stopzetten, en dat is behoorlijk omslachtig. Eerst moet je het stopzetten via internet en daarna moet je het via de automaat nog eens bekrachtigen. Gaat er iets mis, vergeet je het of zit je in het buitenland dan volgen er meteen hoge boetes. Per maand betaal je 97 euro en pas als de boete is ingegaan, dan krijg je een waarschuwing. Vanuit de VVD en het CDA waren er zelfs voorstellen om de boete nog verder te verhogen!
Dat moet veel gemakkelijker kunnen. De ov-kaart moet na je studie gewoon automatisch stoppen en er moeten mogelijkheden zijn om de ov-kaart op afstand uit te schakelen. Boetes zijn voor mensen die doelbewust misbruik maken, niet voor studenten die niet reizen met de ov-kaart. Ik ben blij dat de regering mijn motie gaat uitvoeren, zodat studenten niet langer geconfronteerd worden met onrechtvaardig hoge boetes.