Regelgevingsprocedure met toetsing (PRAC)
Deze procedure bestond van 2006 tot 2009 voor quasi-wetgevende maatregelen. Ze kan niet meer worden gebruikt voor nieuwe wetgeving, maar is voorlopig nog van toepassing voor ruim 300 bestaande wetsteksten tot die formeel gewijzigd zijn.
De procedure geeft het Europees Parlement1 en de Raad van de EU2 de bevoegdheid een voorgestelde maatregel van de Commissie3 te blokkeren als deze:
-
-de uitvoerende macht van de Commissie overschrijdt
-
-niet verenigbaar is met het doel of de inhoud van de wetgeving, of
-
-de bevoegdheden van de EU overschrijdt (zie subsidiariteit en proportionaliteit).
Het gaat om een vetorecht van beide instellingen, dat gewoonlijk kan worden uitgeoefend tot 3 maanden na de goedkeuring van de maatregel door het comitologiecomité4.
Als het comité geen positief advies uitbrengt, kan de Raad het voorstel blokkeren of zelf aannemen, tenzij het Parlement zich daartegen verzet.
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 3.Een ontwerp-handeling is een voorstel voor een handeling van de Europese Commissie die nog niet is vastgesteld. Het kan hierbij gaan om een ontwerp-wetgevingshandeling, een ontwerp-gedelegeerde handeling of een ontwerp-uitvoeringshandeling
- 4.Dit type comités van de Europese Unie worden in het leven geroepen om de Europese Commissie bij te staan bij de implementatie van Europese regelgeving. De comitologie-comités bestaan uit nationale overheidsexperts. Dat kunnen ambtenaren zijn, of experts afgevaardigd namens een lidstaat. Ze worden voorgezeten door een ambtenaar van de Europese Commissie. Als we het over deze groep van comités hebben, spreken we ook wel van 'comitologie'.
- 5.De Europese Unie kent verschillende procedures om besluiten te nemen. Naast de gewone wetgevingsprocedure gelden er voor een aantal onderwerpen bijzondere wetgevingsprocedures. Daarnaast zijn er een aantal aparte procedures voor het vaststellen van afgeleide regelgeving.