Besluit 2016/763 - Bepaling van het standpunt dat namens de EU in het Comité voor overheidsopdrachten moet worden ingenomen met betrekking tot het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures overeenkomstig artikel XIX, lid 8, van de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 14 mei 2016 gepubliceerd en is op 13 mei 2016 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2016/763 van de Raad van 13 mei 2016 tot bepaling van het standpunt dat namens de Europese Unie in het Comité voor overheidsopdrachten moet worden ingenomen met betrekking tot het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures overeenkomstig artikel XIX, lid 8, van de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2016/763 of 13 May 2016 establishing the position to be taken on behalf of the European Union within the Committee on Government Procurement as regards the draft decision on arbitration procedures pursuant to Article XIX:8 of the Revised Agreement on Government Procurement
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2016/763
Origineel voorstel COM(2016)172 NLEN
Celex-nummer i 32016D0763

3.

Key dates

Document 13-05-2016; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 14-05-2016; PB L 126 p. 71-76
Inwerkingtreding 13-05-2016; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

14.5.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 126/71

 

BESLUIT (EU) 2016/763 VAN DE RAAD

van 13 mei 2016

tot bepaling van het standpunt dat namens de Europese Unie in het Comité voor overheidsopdrachten moet worden ingenomen met betrekking tot het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures overeenkomstig artikel XIX, lid 8, van de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten („de herziene GPA”), die op 6 april 2014 in werking is getreden, voorziet in een vernieuwd rechtskader dat door de partijen bij deze overeenkomst moet worden toegepast op onder de overeenkomst vallende overheidsopdrachten. Ingevolge de herziene GPA kunnen de partijen bij de herziene GPA gebruikmaken van arbitrageprocedures in gevallen waarin bezwaren tegen voorstellen tot rectificatie, verplaatsingen van aanbestedende diensten van de ene bijlage naar de andere, het schrappen van een aanbestedende dienst of andere wijzigingen van de bijlagen van een partij bij Aanhangsel I zijn geformuleerd maar niet door overleg konden worden weggenomen.

 

(2)

Op grond van artikel XIX, lid 8, van de herziene GPA dient het Comité voor overheidsopdrachten arbitrageprocedures aan te nemen ter vergemakkelijking van het wegnemen van die bezwaren.

 

(3)

De partijen bij de herziene GPA hebben uitvoerig gediscussieerd over de mogelijke inhoud van dergelijke arbitrageprocedures wat verscheidene opties betreft die toepassing kunnen vinden ingeval van een voorgestelde wijziging van het toepassingsgebied van de overeenkomst ten aanzien van de overheidsopdrachten van een partij. De partijen bij de herziene GPA hebben een consensus gevonden over die aangelegenheid.

 

(4)

De arbitrageprocedures waarover overeenstemming is bereikt, zijn bepaald in een ontwerpbesluit betreffende arbitrageprocedures overeenkomstig artikel XIX, lid 8, van de herziene GPA.

 

(5)

In dat ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures zijn de voorwaarden neergelegd waaraan voor gebruikmaking van de arbitrageprocedures moet worden voldaan en het bevat regels voor de benoeming van arbiters, de deelname van derde partijen in arbitrageprocedures, het verloop van de procedures en de vaststelling door de arbiters.

 

(6)

De vaststelling van het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures zal naar verwachting een positieve bijdrage leveren aan het bestaande rechtskader van de herziene GPA, nu het het wegnemen wil vergemakkelijken van bezwaren geformuleerd tegen voorstellen tot rectificatie, verplaatsingen van aanbestedende diensten van de ene bijlage naar de andere, het schrappen van een aanbestedende dienst of andere wijzigingen van de bijlagen van een partij bij aanhangsel I van de herziene GPA.

 

(7)

Bijgevolg is het passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Comité voor overheidsopdrachten moet worden ingenomen met betrekking tot het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie in het Comité voor overheidsopdrachten moet worden ingenomen, bestaat erin in te stemmen met de vaststelling van het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures overeenkomstig artikel XIX, lid 8, van de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten.

De tekst van het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 13 mei 2016.

Voor de Raad

De voorzitter

E.M.J. PLOUMEN

 

ONTWERPBESLUIT INZAKE...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.