Eurocommissaris Timmermans wil meer aandacht voor kwaliteit nieuwe wetgeving
DEN HAAG (PDC) - Europese wetsvoorstellen moeten aan het einde van het wetgevend proces op hun kwaliteit worden beoordeeld en niet alleen vóór de Europese Commissie1 een wetsvoorstel officieel indient, zoals nu het geval is.
Dat betoogde eurocommissaris Timmermans2 in een debat met het Europees Parlement3.
Zo moet worden voorkomen dat politieke besluitvorming met alle bijbehorende compromissen, aanvullingen en wijzigingen, leidt tot kwalitatief slechte regelgeving. Bovendien wordt daarbij ook nog wel eens voorbij gegaan aan het doel dat het originele voorstel voor ogen had. Hoe de eurocommissaris dat precies vorm wil geven, is nog niet bekend.
Daarnaast wil Timmermans alle bestaande regelgeving tegen het licht houden. De politiek zou zich te veel richten op het maken van nieuwe regels en wetten, en te weinig omkijken naar reeds geldende wetgeving. Bovendien zal er worden gekeken of richtlijnen4, de meest gebruikte vorm van wetgeving in de Europese Unie5, wel duidelijk genoeg zijn.
Een mogelijk probleem bij richtlijnen is dat alleen het doel op Europees niveau wordt vastgelegd en dat de lidstaten op basis van een richtlijn de wetten en regels vast moeten stellen om dat doel te bereiken. Vaak wordt er door de lidstaten van alles toegevoegd aan eisen en regelingen.
Door richtlijnen te verduidelijken en aan te scherpen, zou dat risico kleiner moeten worden. Van het afschaffen van richtlijnen is geen sprake, omdat richtlijnen juist flexibel zijn en iedere lidstaat de mogelijkheid geeft EU-regels in de eigen context in te voeren.
Bron: SConline, 21 januari
- 1.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 2.Frans Timmermans (1961) is sinds 23 november 2023 fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Sinds 6 december 2023 is hij Tweede Kamerlid en eerder was hij dat in 1998-2007 en 2010-2012 voor de PvdA. Van 1 november 2014 tot 22 augustus 2023 was de heer Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling en in de Commissie-Von der Leyen voor de Europese Green Deal. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Eerder was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE.
- 3.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 4.Dit bindende besluit van de Europese Unie bevat doelstellingen waar alle lidstaten van de Europese Unie aan moeten voldoen. De lidstaten zijn verplicht de doelstellingen te verwezenlijken; de wijze waarop staat de lidstaten vrij. Lidstaten zijn verantwoordelijk voor de juiste en tijdige implementatie van richtlijnen.
- 5.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.