Europese Raad 18 december 2014

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Europese Raad 18 december 2014 © Europese Unie, 2015

Op 18 december 2014 was de Europese Raad1 bijeen om te praten over de economische ontwikkeling van de Europese Unie en de afzonderlijke lidstaten. In samenhang daarmee is ook het investeringsplan van Commissievoorzitter Juncker2 besproken. Daarnaast besprak de Europese Raad de laatste ontwikkelingen op het buitenlands beleid. De bijeenkomst, die oorspronkelijk voor 18 en 19 december op de agenda stond, werd op de eerste avond al afgerond.

Het was de eerste Europese Raad onder voorzitterschap van de nieuwe vaste voorzitter Donald Tusk3.

Inhoudsopgave

  1. Onderwerpen
  2. Meer informatie

1.

Onderwerpen

Toezicht op economische ontwikkeling lidstaten

In november 2014 publiceerde de Europese Commissie4 de jaarlijkse "Annual Growth Survey" waarin de economische ontwikkeling van de afzonderlijke lidstaten wordt doorgelicht. Dit doet de Commissie in het kader van het Europees semester dat in het leven is geroepen om het verscherpt toezicht te houden op de nationale economieën en overheidsbegrotingen van de lidstaten.

  • Meer over het toezicht op de begrotingen van de lidstaten5

Naar aanleiding van de bevindingen van de Commissie bekijkt de Europese Raad of er verdere stappen nodig zijn om het concurrentievermogen van de Europese Unie te bevorderen. Het scheppen van extra banen heeft hierbij hoge prioriteit.

Investeringsplan Juncker

Om de economische groei aan te jagen heeft commissievoorzitter Juncker6 een plan ontvouwd dat moet leiden tot 315 miljard euro aan extra investeringen in 2015-2017. De Europese Raad is akkoord gegaan en zal eventuele maatregelen om de economie te stimuleren afstemmen met de mogelijkheden die het investeringsplan biedt. In januari 2015 zal de Europese Commissie met een voorstel komen; het streven is dat de nieuwe investeringen medio 2015 geactiveerd kunnen worden.

  • Meer over het Europees Fonds voor Strategische Investeringen2

Buitenlands beleid

Iedere Europese Raad worden de meest urgente kwesties op het terrein van het buitenlands beleid besproken. De Raad besloot de sancties tegen Rusland aan te scherpen, waarbij vooral handel met de Krim verder aan banden werd gelegd. Oekraïne kan blijven rekenen op (financiële) steun van Europa, maar extra geld is voorlopig niet toegezegd. Tusk benadrukte dat een langetermijnperspectief voor Oekraïne alleen mogelijk is in het kader van een gezamenlijke strategie naar Rusland toe.

Voor wat betreft de handelsovereenkomst met de VS (TTIP) dringt de Europese Raad erop aan dat de EU en de VS alles in het werk stellen om eind 2015 tot een afronding van de onderhandelingen te komen.

2.

Meer informatie

  • Europese Raad1

  • 1. 
    De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.
     
  • 2. 
    Het InvestEU Programma of InvestEU Programme is een zevenjarig investeringsprogramma van de Europese Commissie, dat van 2021 tot 2027 loopt en een verscheidenheid aan Europese financieringsinstrumenten samenbrengt. Door middel van een EU-begrotingsgarantie van 26,2 miljard euro die investeringsprojecten ondersteunt van financiële partners als de Europese Investeringsbank (EIB), nationale stimuleringsbanken (zoals het Nederlandse Invest-NL) en internationale instellingen creëert InvestEU een aantrekkelijke investeringsklimaat voor publieke en private partijen. Het uiteindelijke doel van de Europese Commissie is daarbij dat structurele economische groei binnen de EU aangewakkerd wordt.
     
  • 3. 
    Donald Tusk (1957) was van 1 december 2014 tot 1 december 2019 de vaste voorzitter van de Europese Raad. In november 2007-september 2014 was hij minister-president van Polen. Tusk was medeoprichter en leider van het conservatief-liberale (maar bij de christendemocratische Europese Volkspartij aangesloten) Burgerplatformum. Hij leidde als premier een coalitie van zijn partij en de Poolse Boerenpartij (PSL). Eerder was hij lid van het Lagerhuis en van de Senaat.
     
  • 4. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 5. 
    De Europese Unie heeft sinds het uitbreken van de eurocrisis in 2009 verschillende maatregelen genomen om eurolanden met financiële problemen bij te staan en om toekomstige problemen te voorkomen. Een belangrijk aspect is het beperken van het begrotingstekort en de staatsschuld van de eurolanden, ter uitvoering van de afspraken uit het Stabiliteits- en Groeipact.
     
  • 6. 
    Jean-Claude Juncker (1954) was van 1 november 2014 tot 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Hij werd op 15 juli 2014 gekozen. Juncker was in 1995-2013 minister-president van Luxemburg. Eerder was hij staatssecretaris en minister onder meer van financiën. Hij bekleedde daarnaast functies bij de Wereldbank en het IMF. In 2005-2013 was hij voorzitter van de eurogroep. Juncker is lid van de Christelijke Volkspartij en leidde een coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten. Hij is diverse malen onderscheiden met internationale prijzen, zoals de Walter Hallsteinprijs en de Karelsprijs.