Uitslag wedstrijd ‘Pimp de troonrede’ - Hoofdinhoud
Scholieren schrijven winnende troonrede over psychische stoornissen
‘Voorlichting over psychische stoornissen om taboes en onwetendheid weg te nemen.’ Dat is het plan uit de winnende troonrede die gisteren in Den Haag werd uitgesproken door Rosan van Noord, Stan Wesselius, Jaap Wesselman en Lisanne Wezenaar uit klas A4b van het Adriaan Roland Holst College in Hilversum. Tijdens de finale van de wedstrijd ‘Pimp de troonrede’ werden zij zowel door de jury als het publiek overtuigend tot winnaar gekozen. Als prijs mogen zij hun plan tijdens een viprondleiding door de Tweede Kamer presenteren aan drie politieke partijen.
Oordeel van de jury
De jury, voorgezeten door oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas i, was onder de indruk van de onderwerpkeuze door de leerlingen: ‘Jullie hebben verder gekeken dan jullie eigen belevingswereld en een belangrijk maatschappelijk thema aangesneden, waar inderdaad nog meer aandacht voor zou kunnen komen.’
Ook de opbouw van de troonrede werd geprezen: ‘Jullie hebben eerst overtuigend het probleem geschetst en daar vervolgens een passende oplossing voor aangedragen.’ Jurylid Else van Nieuwkerk van het Nederlands Debat Instituut citeerde haar lievelingszin uit de troonrede van de scholieren: ‘Mensen moeten leren welke ziektes er zijn en hoe je ermee moet omgaan, maar bovenal dat het niet een persoon definieert: het is en blijft een ziekte.’
Wedstrijd ‘Pimp de troonrede’
Deze zomer riep ProDemos mensen op een alternatieve troonrede te schrijven met daarin hún plannen voor Nederland. In totaal ontvingen we 36 troonredes met zeer uiteenlopende voorstellen. Van een koning die zogenaamd zijn kroon aan de wilgen hing tot het voornemen om iedere aardbewoner van twee liter drinkwater per dag te voorzien. De troonredes werden beoordeeld op originaliteit, uitvoerbaarheid en overtuigingskracht.
Drie finalisten
Uit alle inzendingen werden drie finalisten gekozen. Zij mochten hun troonrede vanaf de troon voorlezen tijdens het Politiek Café van 18 september in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Bas Klein en Haske Nicolai waren de andere twee finalisten.
Andere finalisten
Omdat Bas Klein vindt dat infrastructuur in Nederland om perfectie vraagt stelde hij als koning twee afgezanten ter beschikking die alle Nederlandse gemeenten per auto of per trein zouden bezoeken. Daar zouden ze met de burgemeester in gesprek gaan over de infrastructuur in die gemeente. Zo zou er een volledig beeld ontstaan van de toegankelijkheid van Nederland.
De jury vond het een mooi idee maar had wel enkele zaken aan te merken. Erica Meijers, hoofdredacteur van De Helling en stafmedewerker van het wetenschappelijk bureau van Groenlinks, twijfelde of er een volledig beeld zou ontstaan omdat de afgezanten niet op álle tijdstippen zullen reizen. Ook werd er door de juryleden getwijfeld of dit plan niet onafhankelijk zou moeten worden uitgevoerd, zonder de druk van de ministeriële verantwoordelijkheid. Het plan werd door de jury en het publiek beloond met een tweede plaats.
Haske Nicolai las, zoals het een moderne koningin betaamt, haar troonrede voor vanaf een tablet. Zij beoogde in haar troonrede een groene school die 51 weken per jaar tot 17:00 uur open is. Dit zou leiden tot meer vrijheid voor de leraren en de ouders, maar ook tot een breder lesprogramma waarin ook ruimte is voor sporten, muziek, tuinieren en koken.
De jury waardeerde de positieve toon in de troonrede van Haske Nicolai. Zij begon haar troonrede met wat er wél goed gaat. ‘Dan denk ik “aha en nu gaat er iets komen”, aldus Else van Nieuwkerk. De jury was daarna kritisch over de vraag of de Nederlandse staat de complete opvoeding van de kinderen op zich moet nemen. Frans Weisglas: Ik vind dat het iets is dat scholen zelf moeten beslissen en waar ouders voor kunnen kiezen.’ Ook ontstond er onduidelijkheid over de vraag in hoeverre scholen al vrij zijn om met hun openingstijden te experimenteren. Haske Nicolai eindigde op de derde plaats met haar troonrede.
De troonredes lezen
Hieronder kunt u de troonredes downloaden. Zo kunt u de plannen van de finalisten nog eens rustig doorlezen.
bron: website ProDemos
Meer over ...