Infografieken EU-begroting
Wij zijn van mening dat het belangrijk is dat de belastingbetalers in de EU een duidelijk beeld hebben van waar het geld naartoe gaat en waar het vandaan komt. Dat willen wij met deze applicatie laten zien. Het kan bijdragen tot een beter begrip van het meerjarig financieel kader en de jaarlijkse begroting en het plaatst de cijfers per land in een Europees perspectief.
Wij hebben onze begrotingsapplicatie aangepast met de laatste cijfers van het financieel jaarverslag 2012 van de Europese Commissie2. Hoeveel geeft de EU uit in uw land, waaraan en hoe verhoudt zich dit tot andere landen? Waar komt het geld vandaan? Deze en andere vragen worden beantwoord in onze aangepaste multimedia-applicatie.
De gebruikte cijfers komen uit het meest recente financieel jaarverslag van de Europese Commissie. De gebruikte percentages in de teksten betreffen geld dat binnen de 27 EU-landen3 is besteed. Geld dat buiten de EU is uitgegeven, bijvoorbeeld in landen die willen toetreden of in de buurlanden van de Unie, is niet in de berekening meegenomen.
REF. : 20140211IFG35645
Alle infografieken
Uitleg van de EU-begroting Aftellen naar de Europese verkiezingen (European Parliament's Elections) Europese Dag Gegevensbescherming Infografiek: Weet u wat u eet? (European Parliament's Elections) Volksgezondheid: leden stemmen over definitief akkoord tabaksproducten De EU-begroting: drie voorbeelden (European Parliament's Elections) ITER: het benutten van de energie van de sterren Top in Vilnius: EU kijkt naar het oosten ABC van de EU-instellingen (European Parliament's Elections) Meerjarenbegroting uitgelegd: minder geld, meer flexibiliteit (European Parliament's Elections) Infografiek: De strijd tegen de werkloosheid (European Parliament's Elections) Klimaatconferentie Warschau: Belangrijke stap in bestrijding klimaatverandering
-
-Pagina 1 (huidige pagina)
-
-
Meer over ...
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 3.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.