Twintig jaar medebeslissingsprocedure
De medebeslissingsprocedure werd ingevoerd bij het Verdrag betreffende de Europese Unie2 (Maastricht, 1992) en is uitgebreid, gewijzigd en verbeterd bij het Verdrag van Amsterdam3 (1999). Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon4 op 1 november 2009 werd deze tot gewone wetgevingsprocedure omgedoopte procedure de belangrijkste in besluitvormingsproces van de EU.
Dankzij de gewone wetgevingsprocedure hebben het Europees Parlement1 en de Raad5 van de Unie hetzelfde gewicht op een groot aantal terreinen (zoals economisch bestuur, immigratie, energie, vervoer, milieu en consumentenbescherming). De overgrote meerderheid van de Europese wetgeving6 wordt nu gezamenlijk door het Europees Parlement en de Raad vastgesteld.
Het Europees Parlement organiseert op 5 november een conferentie over twintig jaar medebeslissingsprocedure. Op de agenda staan de toegenomen bevoegdheden van het EP sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon en de mogelijke toekomstige ontwikkelingen. De conferentie wordt geopend door parlementslid Gianni Pitella en Alejo Vidal-Quadras zal ook spreken.
REF. : 20131030STO23405
Meer over ...
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.In dit verdrag staan de waarden waar de Europese Unie en alle lidstaten zich aan moeten houden, en de belangrijkste doelstellingen van de Europese Unie. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
- 3.Dit Europese verdrag, waarover de Europese Raad het in juni 1997 eens werd na twee jaar onderhandelen, maakte de weg vrij voor de start van het uitbreidingsproces van de Europese Unie.
- 4.Dit Europese verdrag voerde een aantal hervormingen door om de Europese Unie democratischer en beter bestuurbaar te maken nadat in 2004 en 2007 twaalf nieuwe landen lid zijn geworden van de Europese Unie. Het Verdrag van Lissabon is op 1 december 2009 in werking getreden.
- 5.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 6.Europese wetgeving die direct voor iedere burger en rechtspersoon juridisch bindend is, heeft dezelfde geldigheid als nationale wetgeving van de lidstaten zelf. Dit geldt voor de verordening (genoemd in artikel 14 EGKS-verdrag, artikel 288 VwEU, artikel 161 Euratom-verdrag) en vroeger de algemene beschikking (genoemd in artikel 14 van het inmiddels verlopen EGKS-verdrag).