Verordening 2013/479 - Vrijstelling van de vereiste om summiere aangiften bij binnenkomst en uitgang in te dienen voor Uniegoederen die via de corridor van Neum worden vervoerd

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 25 mei 2013 gepubliceerd en is op 1 juli 2013 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) nr. 479/2013 van de Raad van 13 mei 2013 betreffende de vrijstelling van de vereiste om summiere aangiften bij binnenkomst en uitgang in te dienen voor Uniegoederen die via de corridor van Neum worden vervoerd

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU) No 479/2013 of 13 May 2013 on the waiver from the requirement to submit entry and exit summary declarations for Union goods that are moved across the Neum corridor
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2013/479
Origineel voorstel COM(2013)1 NLEN
Celex-nummer i 32013R0479

3.

Key dates

Document 13-05-2013
Bekendmaking in Publicatieblad 25-05-2013; OJ L 139, 25.5.2013,Special edition in Croatian: Chapter 02 Volume 022
Inwerkingtreding 01-07-2013; in werking zie art 8
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

25.5.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 139/1

 

VERORDENING (EU) Nr. 479/2013 VAN DE RAAD

van 13 mei 2013

betreffende de vrijstelling van de vereiste om summiere aangiften bij binnenkomst en uitgang in te dienen voor Uniegoederen die via de corridor van Neum worden vervoerd

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien het Verdrag betreffende de toetreding van Kroatië, en met name artikel 3, lid 4,

Gezien de Akte betreffende de voorwaarden voor de toetreding van Kroatië, en met name artikel 43,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 9 december 2011 hebben de lidstaten van de Unie en Kroatië het Verdrag betreffende de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie („het Toetredingsverdrag”) ondertekend. Krachtens artikel 3, lid 3, van het Toetredingsverdrag treedt het Verdrag in werking op 1 juli 2013 mits alle akten van bekrachtiging vóór die datum zijn neergelegd.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 2 van de Akte betreffende de voorwaarden voor de toetreding van Kroatië en de aanpassing van het Verdrag betreffende de Europese Unie, het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie („de Akte betreffende de voorwaarden voor de toetreding”) zijn, vanaf de toetreding, de oorspronkelijke Verdragen en de door de instellingen vóór de toetreding genomen besluiten verbindend voor Kroatië onder de voorwaarden voorzien in die Verdragen en in de Akte betreffende de voorwaarden voor de toetreding.

 

(3)

Het Neum-gebied („corridor van Neum”) is een plaats waar het grondgebied van Bosnië en Herzegovina tot aan de Adriatische kust reikt, waardoor het gebied rondom Dubrovnik van de rest van het Kroatische grondgebied wordt afgescheiden. Het toerisme is van groot belang voor de lokale economie, die vooral bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen die voor hun bevoorrading afhankelijk zijn van het andere deel van het Kroatische grondgebied. Het betreft hier goederen waarvan de waarde doorgaans niet meer dan 10 000 EUR per zending bedraagt en waarvan 89 % de status heeft van goederen die in het vrije verkeer zijn op het grondgebied van Kroatië.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 43 van de Akte betreffende de voorwaarden voor de toetreding, bepaalt de Raad, op voorstel van de Commissie, met een gekwalificeerde meerderheid, de voorwaarden waaronder vrijstelling kan worden verleend van de vereisten inzake summiere aangifte bij uitgang en bij binnenkomst voor Uniegoederen die via de corridor van Neum worden vervoerd.

 

(5)

Overeenkomstig artikel 36 bis, 36 ter,182 bis, 182 ter, van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (1) moeten goederen die het douanegebied van de Unie binnenkomen of verlaten, voorafgaandelijk daaraan, opgenomen zijn in een summiere aangifte die langs elektronische weg is ingediend en die de gegevens bevat die nodig zijn om een risicoanalyse te kunnen uitvoeren.

 

(6)

Gelet op de specifieke kenmerken van de lokale economie is het passend te voorzien in vrijstelling van de verplichting om summiere aangiften bij binnenkomst en bij uitgang in te dienen voor Uniegoederen die via de corridor van Neum worden vervoerd.

 

(7)

De douaneautoriteiten dienen doeltreffende risicoanalysen en douaneveiligheidscontroles te verrichten op basis van de gegevens die vermeld zijn op de factuur en de vervoersdocumenten bij de goederen.

 

(8)

Deze regeling wijkt af van het in het communautair douanewetboek neergelegde beginsel dat vóór het vertrek en de aankomst van de goederen, langs elektronische weg, veiligheidsgegevens moeten worden ingediend. Omwille van effectieve en...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.