Gezondheid voor groei
Gezondheid voor groei was een actieprogramma van de Europese Commissie ter bevordering van een goede gezondheid op EU-niveau. Het programma ondersteunde en vulde het nationale volksgezondheidsbeleid van lidstaten aan. Doel van het programma was de gezondheid van de burgers te verbeteren, gezondheidsongelijkheden te verminderen, innovatie op gezondheidsgebied aan te moedigen, het gezondheidsstelsel duurzamer te maken, en het beschermen van de burgers tegen ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen
Gezondheid voor Groei was het derde meerjarenprogramma gericht op gezondheidsbeleid van de EU en liep van 2014 tot en met 2020. Het was de opvolger van 'Samen werken aan gezondheid'1 dat liep van 2008 tot en met 2013. Het programma richtte zich op het verband tussen een gezonde bevolking en economische groei. Het gezondheidsprogramma van de EU was onderdeel van de Europa 2020-strategie; een langetermijnstrategie van de Europese Unie om de economie slimmer, duurzamer en inclusiever te maken. Een vereiste hiervoor was dat de bevolking in goede gezondheid verkeert. Een doelstelling van het programma was bijvoorbeeld het beter afstemmen van zorgstelsels binnen de EU-lidstaten2 op de economische en demografische ontwikkelingen. Subsidies binnen dit programma waren gericht op het voorkomen van gezondheidsproblemen en het stimuleren van kennisontwikkelingen.
Het agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (CHAFEA)3 voerde dit programma namens Directoraat-generaal Gezondheid en Voedselkwaliteit (Sante)4 van de Europese Commissie uit. Het programma stond open voor lidstaten maar ook voor EVA5- en EER-landen6 als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein en derde landen waaronder de nabuurpartnerlanden, de kandidaat-lidstaten7 en een aantal landen in de Westelijke Balkan. Binnen Nederland was de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het nationale informatiepunt voor Gezondheid voor Groei. Het programma is in zekere zin voortgezet onder de naam 'EU4Health,' dat zich ook richt op de crisisbestendigheid van de EU voor gezondheidscrises als de coronacrisis. Dit programma loopt tijdens het Meerjarig Financieel Kader van 2021 tot 2027.
- 1.Samen werken aan gezondheid was een actieprogramma van de Europese Commissie ter bevordering een goede gezondheid op EU-niveau. Daarnaast moest het de welvaart en de solidariteit tussen de lidstaten vergroten door een betere gezondheid en veiligheid te garanderen. Het programma was bedoeld als aanvulling op het nationale volksgezondheidsbeleid.
- 2.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatiƫ. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
- 3.Het uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (CHAFEA) was verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende beleidsgebieden: consumentenrechtenbeleid, volksgezondheidsbeleid, landbouwbeleid en beleid voedselveiligheid. Op 1 april 2021 is het agentschap opgeheven. Een goed deel van de taken en personeel werd overgenomen door het nieuwe Uitvoerend Agentschap voor Gezondheid en Digitaal beleid (HaDEA).
- 4.Dit directoraat-generaal is verantwoordelijk voor de EU-wetgeving op het gebied van voedselveiligheid en veiligheid van producten en volksgezondheid. Dit DG valt onder verantwoordelijkheid van de Eurocommissaris voor Gezondheidszorg en voedselveiligheid.
- 5.Deze vrijhandelsorganisatie is in 1960 opgericht en bestaat op dit moment uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA, Engelse afkorting EFTA) is een handelsblok waarin de samenwerking minder ver gaat dan in de Europese Unie. Zo is er geen politieke samenwerking tussen de leden van de EVA en vormen de lidstaten ook geen douane-unie.
- 6.De Europese Unie en drie van de landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) - Liechtenstein, Noorwegen en IJsland - vormen samen de Europese Economische Ruimte (EER). In de EER gelden de regels voor de interne markt (het vrije verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal) en de regels voor mededinging en overheidssubsidies.
- 7.Een kandidaat-lidstaat is een land dat lid wil worden van de Europese Unie en waarvan de aanvraag officieel is aanvaard door de EU.