Europees Programma voor Werkgelegenheid en Sociale Innovatie (EaSI)
Dit EU-programma dient ter ondersteuning van het sociaal en werkgelegenheidsbeleid van de EU. Het EaSI heeft als doel innovatief beleid te coördineren en te delen met lidstaten. Op die manier kunnen maatregelen die het meest succesvol blijken in een breder verband worden toegepast met steun vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF).1
Met het programma beoogt de Commissie meer samenhang te brengen tussen drie reeds eerder gestarte programma's: Progress2 (Programma voor Werkgelegenheid en Sociale Solidariteit), EURES3 (dienstverlening ten behoeve van Europese Werkgelegenheid) en Progress Microfinance4 (microkredietverlening).
Dit EU-programma valt rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie5 (EC). Het programma maakte deel uit van het regionaal, werkgelegenheids- en sociaal beleidsplan 2014-2020 van de EU en leverde daarmee een bijdrage aan de Europa 2020-strategie.6 Voor de periode 2021-2027 zal EaSI onderdeel worden van het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+).
- 1.Het Europees Sociaal Fonds (ESF) heeft als taak om de economische en sociale samenhang in Europa te versterken door het vinden van werk en het overstappen naar een nieuwe baan makkelijker te maken. Het ESF stelt met name geld ter beschikking om werklozen en gehandicapten aan betere of nieuwe banen te helpen. Het ESF is een van de Europese structuurfondsen. De activiteiten van het fonds sluiten aan bij de doelstellingen van verschillende Europese beleidsterreinen: het regionale beleid, het werkgelegenheidsbeleid en de inspanningen op het gebied van gelijke kansen voor alle EU-burgers. Dit fonds heeft voor de periode 2021 - 2027 99 miljard tot zijn beschikking.
- 2.Het Communautair programma voor werkgelegenheid en maatschappelijke solidariteit had tot doel om financiële steun te verlenen voor het behalen van de doelstellingen van de Europese Unie op het gebied van werkgelegenheid en sociale zaken. Het programma bestond uit vijf onderdelen, die corresponderen met de belangrijkste activiteitsgebieden:
- 3.EURES was een netwerk voor arbeidsvoorziening in de Europese Economische Ruimte plus Zwitserland. Het portaal was een samenwerkingsverband van arbeidsbureaus, vakbonden en werkgeversorganisaties om het vrije verkeer van werknemers te bevorderen. De Europese Commissie had hierin een coördinerende en financierende rol.
- 4.Dit programma, met als doel het verbeteren van de beschikbaarheid van microkredieten (leningen van minder dan 25.000 euro) voor het starten en uitbouwen van kleine ondernemingen in de Europese Unie, viel onder het Europees Programma voor Werkgelegenheid en Sociale Innovatie (EaSI).
- 5.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 6.De EU 2020-strategie was de langetermijnstrategie van de Europese Unie voor een sterke en duurzame economie met veel werkgelegenheid. Deze strategie bouwde voort op de Lissabon-strategie (2000-2010) en moest ervoor zorgen dat de Europese economie zich ontwikkelde tot een zeer concurrerende, sociale en groene markteconomie. Net als bij de Lissabon-strategie was de looptijd van de EU 2020-strategie tien jaar.