Trojka Polen, Denemarken, Cyprus
De drie achtereenvolgende EU-voorzitterschappen1 Polen, Denemarken en Cyprus werkten samen als Trojka2. Ze hadden een gezamenlijk beleidsprogramma opgesteld waar zij als voorzittende landen aan werkten.
Polen was voorzitter van 1 juli t/m 31 december 2011, Denemarken van 1 januari t/m 30 juni 2012 en Cyprus voorzitter van 1 juli t/m 31 december 2012.
Gezamenlijke prioriteiten
-
-Coördinatie van de invulling van de volgende meerjarenbegroting: na de procedurele voorbereiding door Hongarije (voorzitter in de eerste helft van 2011) heeft het trio Polen-Denemarken-Cyprus de inhoud van de meerjarenbegroting 2014-20203 behandelt.
-
-Het trio had zich tot doel gesteld om uiterlijk in 2012 een gezamenlijk Europees asielbeleid tot stand te brengen en de bescherming van de Europese buitengrenzen te versterken.
Individuele accenten
Naast de gezamenlijke beleidsdoelen hadden de afzonderlijke voorzitterschappen ook eigen thema's.
Polen
Onder leiding van het Poolse voorzitterschap heeft de Raad verklaard te streven naar één energiemarkt met een stabiele toevoer van energie uit andere landen. De relatie met de oostelijke partners van de EU en de afronding van de toetredingsonderhandelingen met Kroatië waren eveneens speerpunten van dit voorzitterschap.
Denemarken
Zette in op modernisering en vergroening van de economie. Ook heeft het voorzitterschap veel werk besteed aan de voortdurende crisis rond de euro en het uitwerken van een scherpere begrotingscontrole.
Cyprus
Het Cypriotisch voorzitterschap streefde naar een Europa dat effectiever is en beter voor de jongere generaties, en dat bijdraagt aan groei en werkgelegenheid. Solidariteit en sociale samenhang stonden daarbij centraal. Ook wilde Cyprus Europa een belangrijker plaats in de wereld geven.
- 1.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 2.De trojka is het samenwerkingsverband tussen drie lidstaten die aaneengesloten het voorzitterschap van de Europese Unie bekleden. Ieder voorzitterschap geldt voor een periode van zes maanden, een trojka beslaat dus een periode van anderhalf jaar. Op die manier moet er meer samenhang komen in het beleid van de Europese Unie. Er worden afspraken gemaakt over het inhoudelijke (wetgevings)programma dat de landen willen volgen. Er wordt ook wel gesproken van 'trio' in plaats van trojka.
- 3.Het Europees financieel kader 2014-2020 is het akkoord waarin de maxima voor de begrotingen van de Europese Unie zijn vastgelegd voor de periode 2014-2020. In het meerjarig financieel kader worden eisen vastgelegd waaraan de Europese begroting moet voldoen, om ervoor te zorgen dat de begroting van de EU op orde blijft. Daarnaast zorgt het vaststellen van deze kaders voor een soepeler verloop van de EU-begrotingsprocedure en sterkere samenwerking tussen EU-instellingen op budgettair gebied. De meerjarenbegroting wordt uitgewerkt in jaarlijkse begrotingen. Voor de volledige zeven jaar kwam de meerjarenbegroting uit op een bedrag van 960 miljard euro. Dat is 1 procent van het BNP van alle EU-lidstaten bij elkaar. Daar is nog 10 miljard euro bijgekomen vanwege de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie op 1 juli 2013.
- 4.Van 1 juli tot en met 31 december 2011 vervulde Polen het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Polen nam het stokje over van Hongarije. Tijdens het voorzitterschap werkte Polen nauw samen in trojka met Denemarken en Cyprus, die na Polen het voorzitterschap van de EU bekleedden.
- 5.Van 1 januari tot en met 30 juni 2012 vervulde Denemarken het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Denemarken had het stokje overgenomen van Polen. Tijdens het voorzitterschap werkte Denemarken nauw samen in een trojka met Polen en Cyprus, die voor en respectievelijk na Denemarken het voorzitterschap bekleedden.
- 6.Van 1 juli tot en met 31 december 2012 vervulde Cyprus het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Cyprus nam het stokje over van Denemarken. Tijdens het voorzitterschap werkte Cyprus nauw samen in een trojka met Polen en Denemarken, die voor Cyprus het voorzitterschap van de EU bekleedden.