Opslag gas Bergermeer moet ook mooi ogen - Hoofdinhoud
Het was een drukke week waardoor ik vandaag pas toekom aan mijn blog. Een korte terugblik dus.
Dinsdag bezocht ik het Haarlemse Sancta Maria College. Ik kreeg uitleg over de binnenkort uit te voeren verbouwing en nieuwbouw. Dankzij deze investering wordt de school veel energiezuiniger en verbetert het binnenklimaat aanzienlijk. Dat is weer goed voor de leerprestaties. Dubbele winst dus. Wethouder Maarten Divendal zette zich hiervoor in.
Tijdens het gesprek met de leerlingen bleek me trouwens dat het met de kennis over duurzaamheid op deze school wel goed zit. Bijna alle actuele politieke kwesties (IPCC, energiebesparing, zonne-energie) kwamen aan bod.
Na het bezoek naar restaurant De Ripper voor een diner met Haarlemse ondernemers die bezig zijn met duurzame initiatieven. Ik vind de praktische aanpak van ondernemers altijd enorm inspirerend. Duurzaamheid niet alleen vanuit idealisme, maar gewoon als succesvolle en winstgevende business, prachtig!
In Alkmaar overnacht. ’s Ochtends genoten van het prachtig besneeuwde landschap. Hier bracht ik een werkbezoek aan het Bergermeer-gebied. Het energiebedrijf Taqa wil een leeg gasveld gebruiken voor opslag van gas. In de zomer vol laten lopen en dan ’s winters weer oppompen voor de handel. Het past in de kabinetsvisie op Nederland als gasrotonde van Europa.
Fietsend door de besneeuwde weiden met de duinenrand in de verte wordt zo’n ambitie plots heel tastbaar. Op de beoogde locatie, waar het gas in en uit de bodem gepompt moet worden, staan al stellages en containers. Geen fraai gezicht in zo’n mooi gebied. Des te meer zaak is het om goed naar omwonenden te luisteren. Collega Van der Hoeven heeft dat in een eerder stadium gedaan, als verantwoordelijke voor de ruimtelijke inpassing van de plannen deed ik dat woensdag. Ik kende de situatie natuurlijk al uit de stukken, maar een kwestie gaat pas echt leven als je zelf een kijkje neemt.
Gisteren werd de Groene Zaak gelanceerd. De Groene Zaak is een nieuwe vereniging van ondernemingen in Nederland met een gezamenlijke ambitie: het sneller duurzaam maken van de Nederlandse economie. Ze willen laten zien dat er grote kansen liggen voor het bedrijfsleven en dat duurzaam ondernemen winstgevend kan zijn. Het toont maar weer eens aan dat de meerderheid van de ondernemers precies dat zijn: ondernemende mensen die de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Een goede zaak!
Ondernemers die duurzame producten maken hebben ook bij de overheid een streepje voor. Begin dit jaar zijn we als rijks-, provinciale en gemeentelijke overheden gestart met duurzaam inkopen. Gisteren overlegde ik met de Tweede Kamer over de voortgang; ik ben blij dat de Kamerleden de lijn die ik met duurzaam inkopen heb ingezet ondersteunen.
Meer over ...