Inbreng Lia Roefs bij AO OV Chipkaart 21 januari 2010

Met dank overgenomen van C.W.J.M. (Lia) Roefs i, gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2010.

De staatssecretaris heeft er goed aan gedaan om een onderzoek aan te kondigen naar de opbrengstneutraliteit van de tarieven. Individuele reizigers, kranten in diverse regio’s hebben al heel wat eigen onderzoek verricht. En het is er niet duidelijker opgeworden. We willen graag van de staatssecretaris weten: wie gaat het onderzoek doen en hoe luidt de onderzoeksopdracht?

SPREEKTEKST AO OV-chip 21 jan. 2010

Voorzitter,

De Ov-chipkaart: mijn oma uit Oss zou gezegd: “’t is me toch wâh”. En dat is het.

We willen ‘m zo graag, maar o wat is het moeilijk.

De staatssecretaris heeft er goed aan gedaan om een onderzoek aan te kondigen naar de opbrengstneutraliteit van de tarieven. Ik geef haar op een briefje, dat anders de Kamer daar vandaag zeer sterk op aangedrongen zou hebben. Individuele reizigers, kranten in diverse regio’s hebben al heel wat eigen onderzoek verricht. En het is er niet duidelijker opgeworden. We willen graag van de staatssecretaris weten: wie gaat het onderzoek doen en hoe luidt de onderzoeksopdracht?

Maar dat is niet het enige punt wat veel extra aandacht behoeft.

Het probleem van het dubbele opstaptarief. Het is duidelijk waardoor het ontstaat. Maar het is ook duidelijk, dat wij een oplossing eisen. Mijn dreigement, dat we anders het heft in eigen hand nemen als Kamer, blijft onverminderd overeind. Er is daardoor wel beweging ontstaan. Men nadert elkaar, alhoewel ik ook gehoord heb, dat er een externe is ingeschakeld om dit probleem op te lossen.

Heeft de staatssecretaris de laatste stand van zaken?

Bij het voorbeeld, dat ik aangehaald heb ter illustratie, de Maaslijn in Limburg, reizend van Sittard naar Nijmegen, doet zich het probleem nog niet voor (Veolia heeft nog geen OV-chip), maar geldt dat ook voor de rest van Nederland? Is er nergens nog een reistraject, waarbij je én van de NS én van een regionale vervoerder gebruikt maakt met gebruikmaking van de OV-chip? Ook niet in het Noorden bij Arriva? Hoe is het daar opgelost?

Het gaat hier trouwens niet alleen om geld, maar ook over reizigersongemak. Extra in- en uitchecken en dus de juiste poortjes in de juiste volgorde, ook nog, op de perrons opzoeken. We belanden in een palenbos.

Een jaar geleden hebben Rover en de andere consumentenorganisaties met overheden, vervoersbedrijven en TLS over het “eindbeeld” van de OV-chipkaart gesproken. Daar zijn afspraken gemaakt over onderzoeken naar haalbaarheid, die nog moeten plaatsvinden. Wij hebben een overzicht gekregen van de stand van zaken van een aantal van die studie-onderwerpen, vele zijn nog niet in het stadium van aanbevelingen. En dat wordt toch tijd, lijkt me zo. Ik noem er een paar: auto-reload mogelijkheid voor de anonieme versie van de chipkaart, verbeteren historische informatie over transacties, faciliteren van groepsreizen bv. in schoolklasverband, verbeteren reis-/prijsinformatie vooraf.

Voorzitter, wij hebben een lijst van 38 zorgpunten ontvangen van Rover, variërend van nog geen landelijke oplossing voor de OV-begeleiderspas gehandicapten, eenmalig reizen in een andere klasse bij de trein, reizigers kunnen straks in delen van Nederland niet meer reizen op sterabonnementen

etc etc. Ik zou de staatssecretaris willen verzoeken om schriftelijk deze 38 punten van commentaar

te voorzien. Tevens willen we dan graag weten, wie is de eigenaar van elk probleem en dus ook verantwoordelijk voor de oplossing en wat is de termijn waarop dit opgelost wordt.

Voorzitter, dit schetst toch een beeld, dat we er nog lang niet zijn en dat er wel een tandje bij geschakeld mag worden. Niet dat ik niet geloof, dat iedereen hard aan het werk is, maar dit zijn

overall problemen, die voor het hele land opgelost moeten worden. Is iedereen niet veel te veel bezig om vooral regionaal het traject te starten en te weinig gefocust op de reisongemakken, die de klanten tegenkomen? We moeten niet gaandeweg de invoering de reiziger verliezen.

Voorzitter,

Natuurlijk hebben wij ook brieven ontvangen van Viziris en de CG-raad. Ook die brieven staan weer bol van de nog niet opgeloste problemen. Daar kwamen zojuist nog twee brand-mails overheen. NS gaat poortjes of palen kopen, waar spraak niet in geïntegreerd kan worden en Viziris meldt, dat de RET het 5 euro abonnement voor blinden en slechtzienden verhoogt naar 10 euro.

Voorzitter,

Het AO is te kort om alle problemen één voor één te behandelen, maar veel valt onder de noemer communicatie. Ik meen te weten, dat de staatssecretaris ook van mening is, dat dat nog veel beter moet. Hoe wordt dat aangepakt? Er zijn veel ouderen, die er als een berg tegenop zien om met de

OV-chipkaart te gaan reizen, angst regeert. Vaak hebben zij geen toegang tot het internet. Ik weet,

dat men in Rotterdam, voorlichting is gaan geven in verzorgingscentra, om maar te onderstrepen, hoe belangrijk het is om de drempel weg te nemen. Kunnen we de ouderenorganisaties nog actiever betrekken? De PvdA maakt zich hier grote zorgen over.

En dan tot slot, voorzitter,

De distributie. Waar kan ik dadelijk een OV-chipkaart kopen en opladen? Incidentele reizigers en toeristen lopen daar nu al tegenaan. Maar ook ondernemers, bv, die ondernemers, die in hun winkel een postagentschap beheren en die per handeling door TPG betaald worden en nu inkomsten hebben uit de verkoop van strippenkaarten en maandabonnementen, voor hen is geen informatie beschikbaar. Zij weten niet of zij de OV-chip kaart mogen gaan verkopen of zij een oplaadpunt krijgen, één jaar voor invoering lijkt me, dat zij duidelijkheid moeten hebben over de gevolgen voor hun bedrijfsvoering.

Een grote winkelketen zou bereid zijn om de distributie voor haar rekening te nemen, met een gesloten beurs. Drie vragen: klopt mijn informatie? Wat gebeurt er dan in die dorpen, waar die winkelketen niet aanwezig is? Als dat om niet gebeurt, is het bedrag, dat naar de decentrale overheden is overgemaakt ten behoeve van de distributie dan niet veel te hoog en gaat de staatssecretaris dat terugvorderen?

Voorzitter,

De problemen met de invoering van de OV-chipkaart worden er niet minder op. En ik weet, dat we het proces ook op deze manier zijn ingegaan. Gaandeweg oplossen wat we tegenkomen, maar het moet geen processie van Echternach worden, één probleem oplossen en er weer twee voor in de plaats krijgen. We willen een succes maken van de Ov-chipkaart en zijn ook al veel tevreden reizigers,

maar ze moeten allemaal tevreden zijn.

Documenten