2009 - week 47 - Hoofdinhoud
Maandag 16 november
Omdat ik per januari aanstaande voorzitter word van het Curatorium van het Afrika-Studiecentrum, een interuniversitair instituut, dat gekoppeld is aan de Universiteit van Leiden, heb ik een informele afspraak met de huidige voorzitter, Elizabeth Schmitz. Ik vind het een hele eer dat ik hiervoor gevraagd ben en heb er veel zin in. De rest van de dag besteed ik aan mijn inbreng bij de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken die deze week plaats vindt. Ook bereid ik mij voor op de hoorzittingen Passend Onderwijs, die deze vrijdag beginnen.
Dinsdag 17 november
Tot op het laatst is het onduidelijk hoe laat de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken gaat beginnen. Uiteindelijk wordt het precies de geplande tijd, om 17.00 uur. Daarvoor heb ik het amendement dat ik eerder had ingediend om de kortingen op UNAIDS en Global Fund to fight Tuberculosis, Malaria and Aids te beperken, aangepast. De minister heeft toegezegd de korting op Global Fund te beperken, voor UNAIDS doet hij echter niets. Het amendement wordt nu zodanig aangepast dat ook voor UNAIDS, in lijn met wat minister doet voor Global Fund, de korting tot de helft wordt teruggebracht. De middelen worden gevonden in het naar verwachting niet uit te geven bedrag voor begrotingssteun voor Senegal. De minister geeft al bij voorbaat aan bepaald “not amused” te zijn met dit amendement. We ronden de eerste termijn van de zijde van de Kamer geheel af.
Woensdag 18 november
Vanochtend vroeg eerst stemmingen over de Crisis- en Herstelwet en dan gauw door met de begrotingsbehandeling . Vanmiddag is er een belangrijke vergadering van de NCRV, waar ik eigenlijk graag naar toe wil, maar tegen 12 uur zie ik dat dat absoluut niet gaat lukken. Had ik kunnen weten. Rond 19.00 uur zijn we pas klaar. Ik heb veel toezeggingen van de minister binnengehaald, een harde toezegging dat er zeker 1.5 mln komt voor het Guyana Shield, dat er onderzoek komt naar de bestedingsdruk bij ontwikkelingssamenwerking en dat de Kamer nader geïnformeerd wordt over het enorme bedrag dat er in 2010 voor schuldkwijtschelding naar Congo moet gaan: 300 mln… Zo’n begrotingsbehandeling is bijzonder intensief. Ik ben bekaf als ik thuiskom. Dan krijg ik een schokkend bericht: collega Boekestijn van de VVD stapt op als Kamerlid. Uit de school geklapt na het bezoek aan de Koningin…Hoe kan een mens zo dom zijn?? Ons is voortdurend gezegd dat er niets gezegd mag worden over de inhoud van het gesprek met de Koningin en Boekestijn doet dat gewoon wel. Ik ben echt geshockeerd, vandaag nog uitgebreid met hem staan onderhandelen over moties en amendementen en nu is hij weg…Ik sms hem meteen om sterkte te wensen en concludeer voor mijzelf dat hij slachtoffer geworden is van de dodelijke combinatie: naïviteit en ijdelheid.
Donderdag 19 november
Vandaag brengt UNFPA, (VN Bevolkingsfonds) een belanghebbend rapport uit, over vrouwen en klimaatverandering. Ik vind dat ik even naar de presentatie ervan moet, maar neem mij voor achterin de zaal te gaan zitten, ik kan maar kort blijven omdat ik, als plaatsvervangend voorzitter van de Vaste Kamercommissie VWS, ook een petitie in ontvangst moet nemen. Maar ongemerkt de zaal binnenglippen lukt niet. De minister voert net het woord en meldt bij mijn binnenkomst dat daar eindelijk tenminste één member of parliament gearriveerd is. Ik word voor in de zaal gezet. Ongemerkt wegglippen zit er dus niet meer in, maar na een half uur moet ik echt weg, maar dat kan niet zonder eerst nog het woord gevoerd te hebben. Hollen naar de petitie, ik ben gelukkig net op tijd, het gaat om woonzorg voor gehandicapte kinderen. Er zijn meer dan honderd ouders en kinderen gekomen. De petitie wordt door een klein groepje aangeboden in de hal van de Tweede Kamer, dan gaan we naar buiten waar de anderen op het Plein staan. Met de megafoon spreek ik ze toe. Ik bedank voor de komst naar de Kamer en de gegeven informatie, maar ik benadruk ook dat ik als voorzitter van de commissie geen toezeggingen kan doen: iedere politieke partij maakt eigen politieke afwegingen. Dan weer door. Ik wil mij voorbereiden op de hoorzittingen Passend Onderwijs. Drie volle dagen gaan we daaraan besteden. We beginnen morgen en ik mag morgen voorzitten.. Veel tijd heb ik niet: ik ga naar het World Forum waar een bijeenkomst is, georganiseerd door het bedrijfsleven, over Latijns-Amerika. Ik zit in een panel, maar haast me om op tijd te zijn voor de key-note speech van Cor van Beuningen. Altijd inspirerend om hem te horen. Het is een goede bijeenkomst, iedereen is het erover eens dat er een enorme winst te behalen valt uit nauwere contacten tussen Latijns-Amerika en Europa. Toch hebben maar heel weinig beleidsmakers en politici dit ook echt tussen de oren. Ik bedenk dat als Spanje per 1 januari voorzitter van de EU zal zijn, dat misschien een mooie kans is om Latijns-Amerika ook in Nederland weer wat hoger op de agenda te zetten! Dan snel naar huis om inbrengen te schrijven en de hoorzitting van morgen voor te bereiden. Onderweg in de trein komt het bericht dat Herman Van Rompuy voorzitter wordt van de raad van regeringsleiders van Europa. Eindelijk duidelijkheid, dat scheelt weer een hoop onrust.
Vrijdag 20 november
De eerste dag van de hoorzittingen Passend Onderwijs. Staatssecretaris Dijksma heeft haar beleidsvoorstellen voor de heroverweging voor de invoering van Passend Onderwijs naar de Kamer gestuurd. Begin volgend jaar spreken we daarover met de regering en nu gaan we met een groot aantal deskundigen uit het veld gedurende drie dagen echt de diepte in. We doen dat heel formeel, in de officiële enquête-kamer van het parlement. Passend Onderwijs is een belangrijk onderwerp, waar Kamerleden, kamerbreed, intensief mee bezig zijn. Vandaag horen we wetenschappers. Het is een lange dag, we zijn bezig van 10-16.30, met een korte lunchpauze. Maar het levert veel nieuwe inzichten op. We hebben de pers ingelicht over deze hoorzittingen en ik vind het wel teleurstellend dat er niemand van de pers is. En dan maar zeggen dat Kamerleden alleen maar met hypes bezig zijn!