Van Baalen (VVD): Balkenende moet steun aan EC voorzitter Barroso intrekken

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 3 juni 2009.

Kroes moet in beeld blijven!

VVD i -Tweede Kamerlid en Lijsttrekker Europa Hans van Baalen i wil dat Premier Balkenende i zijn steun voor Barosso als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie i intrekt. Balkenende heeft een maand gelden in Warschau steun uitgesproken voor zijn Portugese partijgenoot Barosso. Van Baalen:" Ik vind dit compleet ongepast omdat in het verdrag van Lissabon duidelijk staat dat de uitslag van de Europese verkiezingen mede bepaald wie de nieuwe commissievoorzitter wordt. Balkenende en Europees staatssecretaris Timmermans noemen dit altijd een belangrijk pluspunt van het verdrag. Timmermans vond vorig jaar (17 juli 2008) een soortgelijke steunbetuiging van Berlusconi "prematuur" en verwees de discussie naar na de EP-verkiezingen.

En met recht: zo kan de Europese kiezer meebepalen wie de nieuwe Voorzitter van de Europese Commissie wordt. Hoe kan het dan zijn, dat de Premier een voorkeur uitspreekt voordat de kiezer heeft gesproken? "Hier gaat christendemocratisch partijbelang boven landsbelang, en dat accepteren wij niet!" aldus Van Baalen in de richting van de premier.

De VVD zal een motie indienen waarin ze Premier Balkenende vraagt om zijn steun aan Barosso in te trekken en deze opnieuw te bezien in het licht van de uitkomst van de Europese Verkiezingen. Verder moet eventuele steun mede afhankelijk gesteld worden aan het behoud van een zware Nederlandse post in de Europese Commissie en moet een herbenoeming van de succesvolste Nederlandse Eurocommissaris i Neelie Kroes i tot de mogelijkheden blijven behoren.

3 juni 2009