GroenLinks wil procedure tegen Berlusconi om persvrijheid - Hoofdinhoud
GroenLinks overweegt een procedure te beginnen tegen Italië wegens de gebrekkige persvrijheid in het land. Premier Silvio Berlusconi heeft er zowel de publieke als commerciële omroepen in handen en laat sinds kort geen kritische journalisten meer toe bij zijn persconferenties.
"Het Europees verdrag i stelt dat elk EU-land de persvrijheid moet garanderen. Als groene fractie in het Europarlement overwegen we daarom een procedure tegen Italië", zei lijsttrekker Judith Sargentini i. "Als we Bulgarije en Roemenië aanpakken voor dingen die niet lekker lopen, moeten we ook Italië durven aanpakken."
Italië behoort niet langer tot de landen met een vrije pers, volgens Freedom House (pdf). Deze gezaghebbende democratie-waakhond constateert dat de publieke omroepen en veel commerciële media gecontroleerd worden door één man, de Italiaanse premier Berlusconi. Al in 2004 veroordeelde het Europees Parlement i de concentratie van politieke en mediamacht in Italië. Sinds Berlusconi vorig jaar opnieuw aan de macht kwam wordt kritiek op de regering steeds vaker doodgezwegen door de Italiaanse media.
Daar komt bij dat premier Berlusconi wetten naar zijn hand zet om te ontkomen aan strafvervolging. In februari werd de Britse advocaat David Mills door een rechtbank in Milaan veroordeeld tot 4,5 jaar cel, omdat hij smeergeld had aangenomen van het bedrijf van Berlusconi. De premier ontkwam alleen aan vervolging door inderhaast een wet te laten aannemen die hem strafrechtelijke immuniteit garandeert. Het vonnis in de omkopingszaak haalde amper de Italiaanse tv-journaals.
Sargentini wil de procedure van artikel 7 van het Verdrag van de Europese Unie in gang willen zetten. Die begint met een onderzoek door de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement. Op grond daarvan kan het parlement de Raad van Ministers i verzoeken om een waarschuwing uit te vaardigen tegen Italië wegens schending van de waarden waarop de Europese Unie i berust. Deze waarschuwing kan gevolgd worden door sancties, zoals het schorsen van het stemrecht van Italië in de Raad van Ministers of het bevriezen van Europese subsidies.
Sargentini zei eerder al dat lijsttrekker Wim van de Camp i (CDA) Berlusconi moet aanspreken op diens gedrag, zoals op het terugsturen van asielzoekers naar Libië. Volgens het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties ondermijnt Italië de toegang tot de asielprocedure in de Europese Unie.
Het CDA en de partij van Berlusconi zijn lid van dezelfde fractie in het Europees Parlement.
Meer over ...