Kosovo
Kosovo is een staat op het Balkanschiereiland. Deze voormalige Servische provincie wordt voornamelijk door etnische Albanezen bevolkt. Het land grenst aan Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Servië. De hoofdstad is Pristina. Een groot deel van Kosovo bestaat uit bergachtig gebied. Sinds 4 april 2021 is Vjosa Osmani de president van Kosovo.
Kosovo kende veel opstanden die door de Serviërs werden neergeslagen. In 1997 kwam het Kosovaarse Bevrijdingsfront (UCK) in opstand tegen de Servische autoriteiten. Een hevige oorlog was het gevolg, bekend als de Kosovo-oorlog. Van juni 1999 tot 2008 werd Kosovo bestuurd door de Verenigde Naties (VN)1. Vanaf 2008 werd de rol van de VN geleidelijk overgenomen door een EU-missie. Lidstaten van de EU hadden hun militairen voor KFOR (Kosovo Force) en civiele politieambtenaren in Kosovo gestationeerd. In het kader van het stabilisatie- en associatieproces legde de EU de nadruk op de opbouw van instellingen, goed bestuur en economische ontwikkeling.
Op 17 februari 2008 riep Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uit. De Europese Commissie2 heeft vervolgens aangegeven snel relaties te willen aanknopen met het land, bijvoorbeeld door middel van een stabilisatie- en associatieverdrag. De meeste EU-lidstaten3, zoals Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Nederland, hebben Kosovo als onafhankelijke staat erkend, net als de Verenigde Staten. Andere landen, waaronder Roemenië en Cyprus, verzetten zich tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, omdat het gebied nog steeds met etnische problemen en conflicten kampt.
Bekende Kosovaren zijn de zangeressen Dua Lipa en Rita Ora en de voetballers Xherdan Shaqiri en Granit Xhaka.
- 1.De Verenigde Naties (VN) zijn een mondiale organisatie van overheden, samenwerkend op het gebied van internationaal recht, mondiale veiligheid, behoud van humanitaire rechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 3.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.