EUROSTARS
Het EUROSTARS-initiatief had tot doel om onderzoeks- en innovatieprogramma's van kleine en middelgrote bedrijven (MKB) te ondersteunen. Samenwerking op nationaal en Europees niveau moest hiermee op zowel het publieke als het private vlak worden versterkt. Binnen dit programma kregen onderzoeksteams van bedrijven de kans om samen te werken met collega-experts uit de rest van Europa.
Het was de bedoeling dat het programma verder ging dan enkel de onderzoeksprogramma's zelf: ook het management en de wetenschappelijke en financiële aspecten van onderzoeksprojecten dienden geïntegreerd te worden. Samenwerking op de volgende gebieden werd gestimuleerd:
-
-wetenschappelijke integratie; gemeenschappelijke definitie van prioriteiten, gemeenschappelijke selectie van projecten en de evaluatie daarvan, op basis van kwaliteit en economische impact
-
-integratie van management door het vormen van een specifieke managementstructuur waarin besluiten sneller genomen worden
-
-financiële integratie; omvat een meerjarig financieringsplan
EUROSTARS was een artikel 185-initiatief1 en werd gefinancierd door de Europese Commissie2, de lidstaten3 en het bedrijfsleven. Het van 2014 tot 2020 lopende EUROSTARS programma stond bekend onder de naam Eurostars 2 en maakte deel uit van de Europa 20204-strategie.
- 1.Deze programma's, ook wel 'Artikel 185-initiatieven', komen voort uit artikel 185 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VwEU). Dit artikel luidt als volgt:
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 3.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
- 4.De EU 2020-strategie was de langetermijnstrategie van de Europese Unie voor een sterke en duurzame economie met veel werkgelegenheid. Deze strategie bouwde voort op de Lissabon-strategie (2000-2010) en moest ervoor zorgen dat de Europese economie zich ontwikkelde tot een zeer concurrerende, sociale en groene markteconomie. Net als bij de Lissabon-strategie was de looptijd van de EU 2020-strategie tien jaar.