Europees Parlement besluit met meerderheid van de leden
Het Europees Parlement1 neemt een voorstel aan wanneer de helft plus één van het totaal aantal Europarlementariërs2 vóór het voorstel stemt. Dat betekent dat elk voorstel minimaal 353 stemmen vóór moet halen. Dat houdt ook in dat tenminste de helft plus één van het aantal leden van het Europees Parlement een stem uit moet brengen, wil een voorstel aangenomen kunnen worden.
Voor de tweede lezing in de gewone wetgevingsprocedure3 geldt dat wanneer het Europees Parlement eigen amendementen aanbrengt op een voorstel deze met een meerderheid van de leden moeten worden aangenomen. Stemt het EP in de tweede lezing over een amendement van de Raad op een voorstel is een meerderheid van de leden nodig om een dergelijk amendement af te keuren.
Deze stemwijze wordt alleen toegepast op beleidsterreinen waar dit specifiek vermeld staat in de Europese verdragen4. Dit is het geval bij meer procedurele besluiten, en voor een aantal politiek-inhoudelijke onderwerpen.
Wanneer het Europees Parlement en de Raad van Ministers5 niet meteen overeenstemming bereiken over de jaarlijkse begroting dan geldt bij de uiteindelijke stemming over het aannemen van de begroting in het Europees Parlement dat ten minste drie vijfde van de leden van het Europees Parlement een stem moeten uitbrengen.
Besluitvorming in het Europees Parlement op basis van meerderheid van de aanwezige leden vindt zijn basis in het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU)6 en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU)7.
-
-Toepassing: zesde deel VwEU titel I hoofdstuk 2 tweede afdeling art. 2948 lid 7. Indien er op een beleidsterrein met meerderheid van leden wordt besloten, dan staat dat specifiek vermeld in de verdragen.
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.De leden van het Europees Parlement zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers die de belangen behartigen van de bevolking van de 27 lidstaten van de Unie. Het Europees Parlement telt 720 leden, onder wie de voorzitter.
- 3.Deze procedure is de wetgevingsprocedure die standaard van toepassing is op alle besluitvorming in de Europese Unie, tenzij in de verdragen specifiek staat dat er een andere, bijzondere wetgevingsprocedure geldt. De procedure stond vóór de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon eind 2009 bekend als de medebeslissingsprocedure. Kern van de procedure is dat zowel de Raad van Ministers als het Europees Parlement een beslissende stem hebben in het wetgevingsproces, én dat allebei de instellingen de mogelijkheid hebben om een voorstel aan te passen.
- 4.De geschiedenis van de Europese verdragen begint bij de oprichting van de eerste "Gemeenschap", de Europese Gemeenschap voor kolen en staal (de EGKS). Tussen 1952 (EGKS) en 2007 ("Lissabon") zijn negentien verdragen gesloten tussen een steeds toenemend aantal lidstaten.
- 5.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 6.In dit verdrag staan de waarden waar de Europese Unie en alle lidstaten zich aan moeten houden, en de belangrijkste doelstellingen van de Europese Unie. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
- 7.Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU) is een gewijzigde versie van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (EG). De gewijzigde versie is in 2009 van kracht geworden. In het VwEU staat wat de bevoegdheden zijn van de Europese Unie, en op welke manier de Europese Unie die bevoegdheden kan uitoefenen. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
- 8.1. Wanneer in de Verdragen voor de aanneming van een besluit naar de gewone wetgevingsprocedure wordt verwezen, is de onderstaande procedure van toepassing.
- 9.Het Europees Parlement stemt over voorstellen van de Europese Commissie of de lidstaten. Afhankelijk van het onderwerp neemt het Europees Parlement op een bepaalde wijze besluiten. In de Europese verdragen staat precies beschreven hoe er op welk onderwerp gestemd wordt.