B-punt

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Dit zijn agendapunten waarover de Raad van de Europese Unie1 tijdens een Raadsvergadering2 discussieert omdat er binnen het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper)3 geen overeenstemming kon worden bereikt. Dit in tegenstelling tot A-punten4, die zonder discussie worden aangenomen.

B-punten waarover gestemd mag worden, worden op de agenda voorzien van een sterretje; 'valse B-punten' zijn A-punten waarbij één of meerdere delegaties hebben aangegeven een verklaring te willen afleggen.

Het komt niet vaak voor dat de ministers in een vergadering van de Raad knopen doorhakken over B-punten. Meestal worden deze onderwerpen met nadere aanwijzingen weer teruggezonden naar de permanente vertegenwoordigers van Coreper.

Het Coreper probeert dan een nieuwe ontwerp-tekst te maken, die voor alle lidstaten acceptabel is. Vaak verschijnt zo'n gewijzigd ontwerp dan in een volgende vergadering als A-punt op de agenda.


  • 1. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
     
  • 2. 
    De Raad van de Europese Unie vergadert in wisselende samenstelling, afhankelijk van het beleidsterrein waarover vergaderd wordt. De Raad bestaat uit één vertegenwoordiger per lidstaat op ministerieel niveau, die gemachtigd is om namens zijn regering bindende afspraken te maken. Niet op alle beleidsterreinen vergadert de Raad even frequent. De Raden voor Algemene zaken, Economische en Financiële zaken en Landbouw vergaderen maandelijks, terwijl de overige formaties twee tot vier keer per jaar bijeenkomen.
     
  • 3. 
    Coreper bestaat uit de permanente vertegenwoordigers (ambassadeurs) die de belangen van hun lidstaten in Brussel bewaken. Deze permanente vertegenwoordigers bereiden de vergaderingen van de verschillende formaties van de Raad van Ministers voor, en stellen de agenda's vast. Uitzondering hierop zijn de landbouwaangelegenheden, die onder het Speciaal Comité voor de Landbouw (SCL) vallen.
     
  • 4. 
    Dit zijn agendapunten die de Raad van de Europese Unie niet hoeft te bespreken tijdens een Raadsvergadering. A-punten worden als hamerstuk (zonder discussie) afgehandeld en goedgekeurd omdat binnen het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper), raadswerkgroepen of een andere Raadsformatie al overeenstemming is bereikt. Dit in tegenstelling tot B-punten, waarover wel discussie plaatsvindt.