BNC-fiche
Dit stuk van de Nederlandse regering geeft een beschrijving van een voorstel van de Europese Commissie1. In een BNC-fiche (de afkorting staat voor Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen) geeft de regering ook een eerste oordeel over het Commissievoorstel. De BNC-fiches zijn belangrijk omdat zij de inzet vormen voor de Nederlandse onderhandelaars in Brussel.
Inhoudsopgave
De interdepartementale werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen2 draagt zorg voor de BNC-fiches. De ministeries die het meeste affiniteit hebben met het Commissievoorstel schrijven samen een concept ambtelijk fiche. Dat moet vervolgens door de ministerraad worden goedgekeurd om als officieel BNC-fiche te gelden.
De goedgekeurde BNC-fiches worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar de Eerste Kamer3, de Tweede Kamer4 en de Nederlandse leden van het Europees Parlement5 gestuurd. De fiches bieden de Kamers de mogelijkheid om zich in een vroeg stadium te verdiepen in de voorgenomen Europese regelgeving. Met name de Tweede Kamer zal proberen de regering te doordringen van haar standpunt over het Commissievoorstel. De regering weegt het standpunt van de Kamers mee bij de Raadsvergaderingen6 over de voorgenomen Europese regelgeving.
De BNC-fiches hebben een vaste indeling. Er wordt onder meer een samenvatting gegeven van het voorstel van de Europese Commissie en een oordeel over de subsidiariteit7 en de proportionaliteit8 van het voorstel. Ten slotte wordt een eerste Nederlands standpunt bepaald.
Sinds 1 juli 2007 worden drie verschillende sjablonen gehanteerd:
Wet- en regelgeving
Dit sjabloon wordt gebruikt voor voorstellen van de Europese Commissie voor wet- of regelgeving (voorstellen voor richtlijnen, verordeningen, kaderbesluiten en beschikkingen). Het bestaat onder meer uit:
-
-de algemene gegevens (over het voorstel, de impact assessment van de Commissie, het behandelingstraject in de Raad en het eerstverantwoordelijke ministerie)
-
-een samenvatting van het BNC-fiche
-
-een samenvatting van het voorstel (inhoud van het voorstel en impact assessment van de Europese Commissie)
-
-oordeel over bevoegdheid, subsidiariteit en proportionaliteit
-
-financiële gevolgen (voor EU-begroting, Nederlandse overheid, bedrijfsleven en burger, administratieve lasten)
-
-juridische implicaties (consequenties voor Nederlandse regelgeving en/of sanctioneringbeleid, de haalbaarheid van de voorgestelde implementatietermijn of datum inwerkingtreding en wenselijkheid evaluatie-/horizonbepaling)
-
-implicaties voor uitvoering en handhaving
-
-Nederlandse positie (Nederlandse belangen en eerste algemene standpunt)
Groot voorstel
Het gaat in dit geval om een eerste politieke signalering van voorstellen met grote gevolgen voor Nederland. Dit sjabloon bestaat onder meer uit:
-
-algemene gegevens
-
-essentie van het voorstel
-
-oordeel over bevoegdheid, subsidiariteit en proportionaliteit
-
-Nederlandse positie
In geval van een groot voorstel wordt in principe ook een fiche voor wet- en regelgeving opgesteld.
Mededeling
Het grootste deel van de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie betreft mededelingen, die niet wet- of regelgevend zijn. Hiervoor wordt een verkort BNC-fiche opgesteld met:
-
-algemene gegevens
-
-essentie van het voorstel
-
-oordeel over bevoegdheid, subsidiariteit en proportionaliteit en een inschatting van de financiële gevolgen (alleen indien de mededeling concrete voornemens voor wet- of regelgeving bevat)
-
-Nederlandse positie
- 1.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 2.Alle nieuwe voorstellen voor beleid en regelgeving en mededelingen van de Europese Commissie, maar ook voorstellen van de lidstaten worden aan de interdepartementale werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (werkgroep BNC) voorgelegd. De werkgroep BNC bereidt een eerste Nederlandse standpunt voor.
- 3.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 4.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 5.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 6.De Raad van de Europese Unie vergadert in wisselende samenstelling, afhankelijk van het beleidsterrein waarover vergaderd wordt. De Raad bestaat uit één vertegenwoordiger per lidstaat op ministerieel niveau, die gemachtigd is om namens zijn regering bindende afspraken te maken. Niet op alle beleidsterreinen vergadert de Raad even frequent. De Raden voor Algemene zaken, Economische en Financiële zaken en Landbouw vergaderen maandelijks, terwijl de overige formaties twee tot vier keer per jaar bijeenkomen.
- 7.Dit beginsel beoogt een besluitvorming te garanderen die zo dicht mogelijk bij de burger staat. Een actie mag volgens dit beginsel pas op Europees niveau ondernomen worden als die actie niet net zo goed (of beter) op nationaal, regionaal of lokaal niveau kan plaatsvinden.
- 8.Het proportionaliteitsbeginsel (ook wel evenredigheidsbeginsel genoemd) draagt de Europese Unie op niet verder te gaan dan nodig is in het uitvoeren van nieuwe regelgeving.