Coördinatiecomité op het gebied van politiële en justitiële samenwerking in strafzaken (CATS)
Dit comité van de Raad1 coördineert de werkzaamheden die worden verricht op het terrein van de politiesamenwerking en justitiële samenwerking in strafzaken. Het comité, voorheen comité van artikel 36, is gepositioneerd boven de gewone raadswerkgroepen op dit terrein, maar ondergeschikt aan het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper2).
Contents
Het Comité (CATS, afgeleid van het Franse Comité de l'Article Trente Six) heeft tot taak de werkzaamheden van de Raad3 op het gebied van de politiële en gerechtelijke samenwerking in civiele aangelegenheden voor te bereiden. Het bespreekt onder meer onderwerpen als bestrijding van georganiseerde criminaliteit, drugs, terrorisme en wederzijdse erkenning in de lidstaten van rechterlijke beslissingen in strafzaken. Het comité bereidt de bijeenkomsten van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken4 voor.
Maandelijks komt dit comité gedurende een of twee dagen bij elkaar. In het comité hebben hoge ambtenaren van de lidstaten van de EU zitting.
Nederlandse vertegenwoordiging
Nederland wordt in het comité vertegenwoordigd door de directeur van de Directie Europese en Internationale Aangelegenheden (DEIA) van het ministerie van Veiligheid en Justitie5. Bijeenkomsten van het comité worden in Nederland in een CATS-vooroverleg voorbereid. In dit vooroverleg, dat wordt voorgezeten door de directeur DEIA, worden de instructies nader afgestemd met de betrokken ministeries.
- 1.Comités van de Raad zijn een specifiek type Raadswerkgroepen die in hiërarchie tussen de overige Raadswerkgroepen en de Raadsformaties kunnen worden ingedeeld. Het Coreper is het hoogste comité.
- 2.Coreper bestaat uit de permanente vertegenwoordigers (ambassadeurs) die de belangen van hun lidstaten in Brussel bewaken. Deze permanente vertegenwoordigers bereiden de vergaderingen van de verschillende formaties van de Raad van Ministers voor, en stellen de agenda's vast. Uitzondering hierop zijn de landbouwaangelegenheden, die onder het Speciaal Comité voor de Landbouw (SCL) vallen.
- 3.In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
- 4.De raadsformatie Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) bestaat uit de ministers van justitie en/of binnenlandse zaken. Deze Raad vergadert meestal om de drie maanden, ook informele bijeenkomsten zijn mogelijk. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Justitie en Veiligheid David van Weel (VVD) aan.
- 5.Dit ministerie bestond in 2010-2017 en hield zich bezig met rechtspleging en rechtshandhaving, jeugd en sanctietoepassing, de politie en terrorismebestrijding en veiligheid. Het ministerie was belast met wetgeving op het gebied van privaatrecht, straf- en sanctierecht, administratief recht en bestuursrecht en met het bewaken van de kwaliteit van de wetgeving.