Eurobarometer

Met dank overgenomen van Europa Nu.
eurobarometer

In dit onderzoek meet en analyseert de Europese Commissie1 sinds 1973 trends in de publieke opinie in alle EU-lidstaten2 en in de kandidaat-lidstaten3. Weten wat er bij het grote publiek leeft is van belang voor de Europese Commissie bij het opstellen van voorstellen voor wetgeving, het nemen van besluiten en het evalueren van haar werk. Eurobarometer gebruikt zowel algemene opiniepeilingen als onderzoeken gericht op specifieke doelgroepen.

Tweemaal per jaar worden onder de naam Eurobarometer de resultaten gepubliceerd van periodieke opiniepeilingen onder de consumenten en bedrijven van de Europese Unie4. In deze enquêtes wordt onder meer nagegaan hoe deze doelgroepen tegenover de EU staan en hoe zij over de toekomst denken.

De opiniepeilingen worden verricht door nationale bureaus onder ongeveer 1000 burgers per lidstaat. In Nederland is Kantar TNS (voorheen TNS NIPO) verantwoordelijk voor de opiniepeilingen van de Eurobarometer. Regelmatig verschijnen extra edities van de Eurobarometer over actuele onderwerpen als economie, klimaat en EU-uitbreiding. Ook worden er geregeld specifieke opiniepeilingen gehouden in de lidstaten. Zo werd na het verwerpen van de Europese Grondwet5 (2005) in Nederland een onderzoek gedaan naar de motieven van de Nederlandse bevolking om tegen te stemmen.

Meer informatie

  • Nederland over Europa6

  • 1. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 2. 
    Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
     
  • 3. 
    Een kandidaat-lidstaat is een land dat lid wil worden van de Europese Unie en waarvan de aanvraag officieel is aanvaard door de EU.
     
  • 4. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 5. 
    Tijdens de Europese Top van 17 en 18 juni 2004 bereikte de Europese Raad een akkoord over de Europese Grondwet. Om precies te zijn gaat het om een verdrag (tussen de lidstaten van de Europese Unie) waarin een Grondwet voor Europa wordt vastgesteld.
     
  • 6. 
    Anno 2023 is 80% van de Nederlanders van mening dat het land profiteert van EU-lidmaatschap. EU-breed is die opvatting 72%. Ook is 72% van de Nederlanders optimistisch over de toekomst van Europa. Tegelijk roept de EU maar bij 47% een enthousiast beeld op. Door de jaren heen is er wel het een en ander veranderd aan de opvattingen in Nederland over Europa. Rond 2015 was de stemming bijvoorbeeld eurosceptischer dan tegenwoordig.