Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (Chafea)
Het uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (CHAFEA) was verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende beleidsgebieden: consumentenrechtenbeleid, volksgezondheidsbeleid, landbouwbeleid en beleid voedselveiligheid. Op 1 april 2021 is het agentschap opgeheven. Een goed deel van de taken en personeel werd overgenomen door het nieuwe Uitvoerend Agentschap voor Gezondheid en Digitaal beleid1 (HaDEA).
Het agentschap2 werkte nauw samen met het Directoraat-generaal Gezondheid en Voedselkwaliteit (SANTE)3 en was gevestigd in Luxemburg.
Locatie (stad) |
Luxemburg |
---|---|
Locatie (land) |
|
Grondslag |
Besluit 2013/770/EU (vervangt 2004/858/EC) |
Oprichting |
1 januari 2005 (opgeheven 1 april 2021) |
Aard organisatie |
|
Ondersteuning beleid |
|
Gezondheid
Het agentschap was in het kader van het volksgezondheidsbeleid belast met de uitvoering van de volgende taken:
-
1.Het verbeteren van de volksgezondheidsbescherming. Hieronder verstond men het bevorderen van de veiligheid van patiënten door de kwaliteit van de gezondheidszorg naar een hoger niveau te tillen, het zorgen voor wetenschappelijk advies en risicoanalyses, en het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van organen, substanties van menselijke origine en bloed
-
2.Het bevorderen van de volksgezondheid, het terugdringen van ongelijke volksgezondheidsniveaus, het verhogen van het aantal gezonde levensjaren en het promoten van gezond ouder worden
-
3.Het opstellen, verspreiden en uitwisselen van informatie, kennis en optimale werkwijzen
Voor de periode vanaf 2014 trachtte het agentschap deze doelen verder vorm te geven. Daarnaast is toen extra aandacht geschonken aan het opzetten van innovatieve, efficiënte en duurzame gezondheidssystemen in de EU.
Consumentenrechten
Het agentschap was in het kader van het consumentenrechtenbeleid belast met de uitvoering van de volgende taken:
-
1.Het continueren van het consumentenbeleid gericht op doorzichtigheid van de markt en het versterken van het vermogen van de markt om te beantwoorden aan de verwachtingen van consumenten
-
2.Prioriteit geven aan consumentenbescherming, keuzevrijheid en toegankelijkheid binnen de EU4 en daarmee vertrouwen creëren in grensoverschrijdende aankopen en contracten. Speciale aandacht wordt geschonken aan consumentenbeleid en -bescherming in de dienstensector
Voor de periode vanaf 2014 ondersteunde het agentschap het consumentenprogramma 2014-2020 van de EU. Dit programma trachtte onder meer om de consument nog centraler te stellen in de interne markt5, bijvoorbeeld door de veiligheid, voorlichting en rechten van consumenten te vergroten.
Voedselveiligheid
Het agentschap was in het kader van het initiatief Betere opleiding voor veiliger voedsel6 belast met de uitvoering van de volgende taken:
-
1.Zorg dragen voor een hoog niveau van consumentenbescherming, diergezondheid, dierenwelzijn en plantgezondheid
-
2.Communautair en nationaal beleid harmoniseren
-
3.Gelijke spelregels creëren voor alle bedrijven in de voedselsector
-
4.Handel in veilig voedsel bevorderen
-
5.Eerlijke handel bewerkstelligen met derde landen en in het bijzonder met ontwikkelingslanden
Landbouw
Het agentschap was in het kader van Landbouw en Plattelandsontwikkeling belast met de uitvoering van de volgende taken:
-
1.Het stimuleren van de concurrentiekracht van de Europese landbouwsector
-
2.Het verspreiden van kennis over de Europese landbouwsector
Het agentschap werd bestuurd door een directiecomité en een directeur. Deze werden door de Europese Commissie7 aangewezen.
Het agentschap werd in 2005 opgericht onder de naam 'Agentschap voor het volksgezondheidsprogramma' en had in haar meerjarenprogramma drie doelstellingen: informatie over gezondheid verstrekken, een snelle reactie op gezondheidsbedreigingen geven en de volksgezondheid bevorderen door de zogenaamde gezondheidsdeterminanten aan te pakken. Hierbij kon het gaan over zaken van de persoonlijke leefstijl van iemand tot de sociaal-economische en milieu-omstandigheden waarin iemand verkeert.
In 2008 werd besloten tot een verlenging van het agentschap tot december 2015 en werd de naam gewijzigd in 'Uitvoerend Agentschap voor Gezondheid en Consumenten'. Het takenpakket werd uitgebreid met het Consumentenprogramma 2007-20138, dat onder andere ging over de veiligheid van producten, en het initiatief 'Betere opleiding voor veiliger voedsel6'.
In 2013 werd de naam gewijzigd naar 'Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding' en werd het mandaat van het agentschap verlengd tot 31 december 2024. Sinds 2016 staat dit agentschap bekend als het 'Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding'.
- 1.Het Uitvoerend Agentschap voor Gezondheid en Digitaal beleid (HaDEA) zet zich in voor de ambitie van de Europese Commissie om Europa weer op te bouwen en groener, digitaler en veerkrachtiger uit de coronacrisis te laten komen, klaar voor de huidige en toekomstige uitdagingen.
- 2.Een Europees agentschap is een instantie die zich bezighoudt met de ondersteuning en uitvoering van specifieke juridische, technische of wetenschappelijke overheidstaken. Hierbij werken zij nauw samen met de Europese Commissie en de nationale overheden van de EU-lidstaten, zonder direct deel uit te maken van nationale ministeries of de Europese instellingen. Daarnaast onderhouden zij ook banden met maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstituten uit de lidstaten.
- 3.Dit directoraat-generaal is verantwoordelijk voor de EU-wetgeving op het gebied van voedselveiligheid en veiligheid van producten en volksgezondheid. Dit DG valt onder verantwoordelijkheid van de Eurocommissaris voor Gezondheidszorg en voedselveiligheid.
- 4.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 5.De interne markt is de ruimte zonder binnengrenzen waarin het vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal in de Europese Unie is gewaarborgd. Het begrip interne markt heeft alleen betrekking op het vrij verkeer binnen de Unie en niet op de handel met derde landen. Voor de import van goederen van buiten de Europese Unie hanteren de lidstaten een gemeenschappelijk importtarief.
- 6.Het programma Betere Opleidingen voor Veiliger Voedsel (EN: Better Training for Safer Food) heeft tot doel om ambtenaren in (kandidaat-)lidstaten te trainen in voedsel- en levensmiddelenrecht en regelgeving rond diergezondheid, dierenwelzijn en plantgezondheid. Door deelnemers op de hoogte te houden van de actuele wet- en regelgeving op deze gebieden moeten efficiënte en geharmoniseerde controles bewerkstelligd worden.
- 7.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
- 8.Het Actieprogramma Consumentenbescherming dat liep tusssen 2007 en 2013 had tot doel lidstaten te ondersteunen bij de bescherming van consumenten op het gebied van gezondheid, veiligheid en rechtspraak. Daarnaast richtte het programma zich op de stimulering van het recht op voorlichting van consumenten en het recht van verenigingen om hun belangen te behartigen.