Comité van Ministers van de Raad van Europa

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Dit orgaan is één van de twee statutaire organen van de Raad van Europa1, samen met de Parlementaire Vergadering2. Het Comité bestaat uit alle ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten, vertegenwoordigt de Europese regeringen en neemt beslissingen. De vergaderingen worden voorbereid door de Permanente Vertegenwoordigers van de lidstaten in Straatsburg, die gemiddeld eens per week vergaderen.

Het Comité van Ministers komt minstens twee keer per jaar bijeen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt gediscussieerd over alle denkbare zaken die van Europees belang zijn, met uitzondering van militaire samenwerking (dit wordt besproken in OVSE3-verband). De ministers kunnen namens hun regering het nationaal standpunt over bepaalde kwesties naar voren brengen, maar ook gezamenlijk nadenken over Europese oplossingen voor grensoverschrijdende problemen.

Inhoudsopgave

  1. Basiskenmerken
  2. Bevoegdheden
  3. Organisatie
  4. Nederland (vertegenwoordiging)

1.

Basiskenmerken

Locatie (stad)

Straatsburg

Locatie (land)

Frankrijk

Aard organisatie

Orgaan van de Raad van Europa1

Website

https://www.coe.int/en/web/cm/about-cm

2.

Bevoegdheden

In het Comité van Ministers bespreken de regeringsvertegenwoordigers van verschillende Europese landen politieke zaken. Dit orgaan legt de koers van de Raad van Europa vast in jaarlijkse Activiteitenprogramma's. Het Comité houdt hierbij onder meer rekening met de adviezen die komen vanuit de Parlementaire Vergadering.

Een belangrijke taak van dit orgaan is het bewaken van de afspraken die de landen hebben afgesloten in het kader van de Raad van Europa. Inmiddels hebben de lidstaten meer dan 180 verdragen afgesloten, die onder meer verplichten tot het naleven van fundamentele mensenrechten, de bescherming van milieu en cultuurgoed en het garanderen van minimum-arbeidsvoorwaarden. Als een lidstaat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens4 niet naleeft, kan het Comité dit land schorsen. Dit gebeurde in 1997 met Wit-Rusland. In 2022 heeft het Comité Rusland uit de Raad van Europa gezet. vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Ook zorgt het Comité dat de lidstaten de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens5 eerbiedigen.

Verder kan het Comité het initiatief nemen tot het sluiten van nieuwe verdragen (conventies). Voor de inwerkingtreding moeten tweederde van de aanwezige ministers voor de tekst stemmen. De conventies zijn slechts bindend voor de lidstaten die deze ratificeren. Ook kan het Comité (niet-bindende) adviezen aan lidstaten geven. Het Comité besluit of een staat lid mag worden van de Raad van Europa.

Het Comité stelt ook het jaarlijkse budget vast. Hiermee worden onder meer verschillende hulp- en samenwerkingsovereenkomsten gesloten.

3.

Organisatie

Het Comité van Ministers vergadert minstens tweemaal per jaar in Straatsburg. Daarnaast vergaderen de Permanente Vertegenwoordigers van de lidstaten elke week, ook in Straatsburg. Zij zijn meestal ervaren diplomaten.

Het Comité en de vergadering van permanente vertegenwoordigers worden geassisteerd door zo'n 30 stuurgroepen en een groot aantal comités van specialisten. Deze commissies bereiden vergaderingen voor en bewaken de uitvoering van activiteitenprogramma's.

Het Comité wordt voorgezeten door één van de lidstaten voor de periode van een half jaar (van mei tot november en van november tot mei). De minister van Buitenlandse Zaken en de de permanente vertegenwoordiger van dit land zitten de vergaderingen voor.

4.

Nederland (vertegenwoordiging)

  • - 
    Caspar Veldkamp6 (NSC), minister van Buitenlandse Zaken
  • - 
    Permanente vertegenwoordiger in Straatsburg
 

  • 1. 
    Na de verwoestende Tweede Wereldoorlog was er in Europa grote behoefte aan een organisatie die zich zou richten op het bevorderen van mensenrechten en democratie. In 1949 richtten Europese landen daarom de Raad van Europa op. Dit orgaan is géén onderdeel van de Europese Unie en moet niet verward worden met de Raad van de Europese Unie of de Europese Raad. Vrijwel alle Europese landen zijn lid.
     
  • 2. 
    Dit orgaan is één van de twee statutaire organen van de Raad van Europa, samen met het Comité van Ministers. De vergadering vertegenwoordigt de politieke bewegingen in Europa en is een platform waar parlementariërs uit 46 Europese landen elkaar kunnen treffen.
     
  • 3. 
    De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE; in het Engels OSCE) is een intergouvernementele organisatie van circa 55 landen in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika, die zich sinds 1973 bezighoudt met samenwerking op het gebied van militair, economisch en humanitair beleid.
     
  • 4. 
    Het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) is een Europees verdrag waarin de mensen- en burgerrechten van alle inwoners van de aangesloten landen zijn vastgelegd. Dit verdrag is op 4 november 1950 te Rome tot stand gekomen, in navolging van de in 1948 opgestelde Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
     
  • 5. 
    Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kunnen individuen, groepen, organisaties en landen een klacht indienen tegen een lidstaat, door een beroep te doen op het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). Het Europees Hof van de Rechten van de Mens is geen instelling van de Europese Unie maar van de Raad van Europa, waar bijna 50 landen bij zijn aangesloten.
     
  • 6. 
    Casper Veldkamp (1964) is sinds 2 juli 2024 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Schoof. Van 6 december 2023 tot 2 juli 2024 was hij Tweede Kamerlid voor NSC. De heer Veldkamp was bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw in Londen. Daarvoor was hij onder andere ambassadeur in Griekenland en Israël en plaatsvervangend directeur voor VN en Internationale Financiële Instellingen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als Kamerlid was de heer Veldkamp woordvoerder buitenlands beleid, vreemdelingenzaken en migratie.