Voorzieningsagentschap van Euratom
Dit agentschap1 is verantwoordelijk voor het beheer van de vraag naar en het aanbod van ertsen, grondstoffen (zoals natuurlijk uranium) en bijzondere splijtstoffen (bijvoorbeeld verrijkt uranium en plutonium) in de Europese Unie2.
Het agentschap is in 1960 ingesteld door het Euratom-Verdrag3 en voert het beheer voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie4 (Euratom).
Inhoudsopgave
Locatie (stad) |
Luxemburg |
---|---|
Locatie (land) |
Luxemburg |
Grondslag |
|
Oprichting |
1 juni 1960 |
Aard organisatie |
|
Ondersteuning beleidsveld |
Energiebeleid |
Om de gestelde taken goed uit te kunnen voeren:
-
-stelt het agentschap deskundigheid en informatie over de industrie op het gebied van kernenergie ter beschikking van Euratom en formuleert het adviezen ter zake
-
-volgt het agentschap de markttendensen op het gebied van nucleair materiaal en nucleaire diensten die gevolgen kunnen hebben voor de veiligstelling van de voorziening
-
-werkt het agentschap samen met het raadgevend comité
Verder heeft het agentschap:
-
-een optierecht op ertsen, grondstoffen en bijzondere splijtstoffen die worden geproduceerd op het grondgebied van de lidstaten
-
-het exclusieve recht om overeenkomsten te sluiten betreffende de levering van ertsen, grondstoffen of bijzondere splijtstoffen die al dan niet van de Gemeenschap afkomstig zijn
Het agentschap staat onder leiding van de directeur-generaal, die wordt benoemd door de Commissie. De directeur-generaal is belast met het beheer van het agentschap en vertegenwoordigt het in bepaalde situaties. Het personeel bestaat uit vastbenoemde ambtenaren die de Commissie ter beschikking stelt van het agentschap. EAS wordt bijgestaan door een raadgevend comité , allen producenten, gebruikers en deskundigen op het gebied van kernenergie.
De leden van het raadgevend comité worden voorgedragen door de EU-lidstaten. De meeste lidstaten zijn vertegenwoordigd door twee leden.
-
Meer informatie
- 1.Een Europees agentschap is een instantie die zich bezighoudt met de ondersteuning en uitvoering van specifieke juridische, technische of wetenschappelijke overheidstaken. Hierbij werken zij nauw samen met de Europese Commissie en de nationale overheden van de EU-lidstaten, zonder direct deel uit te maken van nationale ministeries of de Europese instellingen. Daarnaast onderhouden zij ook banden met maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstituten uit de lidstaten.
- 2.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 3.Het Euratom-verdrag is gesloten om de onderzoeksprogramma's van de lidstaten voor vreedzaam gebruik van kernenergie te coördineren. Het tekort aan traditionele energiebronnen in de jaren '50 heeft de zes landen die Euratom hebben opgericht (Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland) ertoe aangezet kernenergie te ontwikkelen als middel om op energiegebied onafhankelijk te worden. Omdat de investeringskosten voor kernenergie te hoog lagen voor elk land afzonderlijk, hebben deze zes landen zich verenigd om Euratom op te richten.
- 4.De Europese gemeenschap voor Atoomenergie (EGA) of Euratom is opgericht om de onderzoeksprogramma's voor ontwikkeling en vreedzaam gebruik van kernenergie van de lidstaten op elkaar af te stemmen. Tegenwoordig ligt het accent vooral op het verzamelen van de benodigde kennis, infrastructuur en financiering, zodat de continuïteit van de energievoorziening en de veiligheid voor de bevolking zijn gewaarborgd.