Mr. A.E. (Annelies) Verstand-Bogaert
Uit Zeeland afkomstige D66-politica. Intelligente kordate vrouw. Combineerde de zorg voor haar jonge gezin met studie en werk als juriste. In Gelderland een gewaardeerd raadslid en vanaf 1988 burgemeester, eerst van Heteren in de Betuwe en daarna van Zutphen. Kreeg enige bekendheid door de opvallende wijze waarop zij in 1998 op koninginnedag de koningin ontving. Staatssecretaris van Sociale Zaken belast met emancipatie in het tweede kabinet-Kok1. Bracht de Wet arbeid en zorg tot stand. Was later dijkgraaf in Gelderland.
D66
functie(s) in de periode 1998-2002: staatssecretaris
Inhoudsopgave
Anna Elisabeth (Annelies)
geboorteplaats en -datum
Oostburg, 8 oktober 1949 partij(en)
D66 (Democraten 66)
-
-medewerker Bureau juridische zaken, Provincie Gelderland, 1979
-
-sociaal raadsvrouw, gemeente Nijmegen, van 1980 tot 1984
-
-juridisch medewerker Stichting Accountantskantoor en Adviesbureau, Gelderse Maatschappij van Landbouw, van 1985 tot 1988
-
-lid gemeenteraad van Elst (Gld.), van 7 september 1982 tot 1 september 1988
-
-burgemeester van Heteren, van 1 september 1988 tot 1 december 1994
-
-burgemeester van Zutphen, van 1 december 1994 tot 3 augustus 1998
-
-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (belast met beleid ten aanzien van arbeid en zorg en met emancipatie), van 3 augustus 1998 tot 22 juli 2002
-
-dijkgraaf waterschap Regge en Dinkel, van 1 juni 2004 tot 1 januari 2007
-
-eigenaar adviesbureau, vanaf 2007
-
-lid stemadviescommissies D66 kandidaatstelling Europees Parlement (1994), Provinciale Staten (1994) en Tweede Kamer (1998)
-
-vicevoorzitter Gewest Midden-IJssel (als burgemeester van Zutphen)
-
-voorzitter Stichting Duurzaam Bouwen Gelderland/Overijssel, van 1996 tot 1998
-
-lid bestuurlijke kopgroep "Ontwikkeling ruimtelijke visie Regio Twente" (na 2004)
-
-voorzitter Adviescommissie Beeldende Kunst, provincie Gelderland, 1998
-
-lid Raad van Toezicht "Entrea" (jeugdzorg/speciaal onderwijs), vanaf 2002
-
-lid bestuur balletgezelschap "Introdans", vanaf 2002
-
-vicevoorzitter Nederlands Kameropera Festival, vanaf 2002
-
-lid algemeen bestuur Unie van Waterschappen (na 2004)
-
-lid Raad van Advies "Buitenhek & Van Doorn Consultancy", vanaf februari 2004
-
-voorzitter Nederlands Watermuseum te Arnhem, van 1 januari 2005 tot 2010
-
-voorzitter project JAF
-
-lid bestuur Centrum voor kunsteducatie "De Muzehof", vanaf 2007
-
-voorzitter bestuur recreatiebedrijf "De Paasheuvelgroep", vanaf 2009
-
-informateur collegevorming gemeente Wageningen, maart 2010
-
-lid Raad van Toezicht "ROC 'De Graafschap'", vanaf 2010
-
-voorzitter Stichting Kunst en Cultuur Gelderland, vanaf 2010 (Kenniscentrum)
-
-informateur collegevorming gemeente Zeist, maart 2010
-
-voorzitter bestuur Arnhem Modebiënnale, vanaf december 2011
-
-informateur collegevorming gemeente Enschede, van maart 2014 tot april 2014
-
-voorzitter raadgevende commissie functioneren gemeente (Commissie-Verstand), Gemeente Oude IJsselstreek, van oktober 2014 tot februari 2015
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
hoger beroepsonderwijs-
-toerisme en recreatie, HBO-school te Breda, van 1969 tot 1972
academische studie
-
-Nederlands recht (kandidaats) Rijksuniversiteit Utrecht, vanaf 1973
-
-Nederlands recht: bestuursrecht, Katholieke Universiteit Nijmegen, tot 1978 (ruimtelijke ordening en milieu)
-
-Bracht in 1999 de Nota "Op weg naar een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg" uit. Het beleid zal zich richten op het mogelijk maken van het combineren van een economisch zelfstandig bestaan met zorgverantwoordelijkheid. Daartoe moeten er adequate verlofvormen komen en een flexibeler arbeidsduur. Werkgevers zullen worden gestimuleerd tot (gedeeltelijke) loondoorbetaling bij zorgverlof. Zorgverlof zal beter gefaciliteerd worden. (26.447)
-
-Bracht in 2000 het Meerjarenplan emancipatiebeleid uit. Hierin staan de prioriteiten voor het emancipatiebeleid op gebieden als arbeid, zorg, inkomen, dagindeling, macht en besluitvorming. De emancipatie-doelstellingen worden in het beleid van alle departementen, andere overheden en bij maatschappelijke organisaties verankerd.
-
-Bracht in 2001 de Bouwstenennota Financiering langdurig verlof uit, waarin mogelijke financieringsregelingen voor langdurig verlof uiteen worden gezet (26.447)
als bewindspersoon (wetgeving)
-
-Bracht in 2000 de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) (Stb. 114) tot stand over een wettelijk recht voor werknemers om korter of langer te gaan werken. Een werknemer kan, na een jaar in dienst te zijn geweest, de werkgever schriftelijk verzoeken de overeengekomen arbeidsduur aan te passen. Alleen op grond van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen kan dit worden geweigerd. De regeling geldt niet voor bedrijven met minder dan tien werknemers. (26.358)
-
-Bracht in 2001 de Wet arbeid en zorg (WAZ) (Stb. 567) tot stand. Deze wet vervangt bestaande wettelijke verlofregelingen en voegt daaraan enkele nieuwe toe. Zo komen er regelingen voor betaald kortdurend zorgverlof, verlof en uitkering bij adoptie, kraamverlof en een flexibel ouderschapsverlof. Door de wet moet blijvende arbeidsparticipatie aantrekkelijker worden dan uittreden. De wet is van toepassing op alle werkenden en op alle werkgevers in alle sectoren. De wetten op het ouderschapsverlof en inzake loopbaanonderbreking worden ingetrokken. (27.207)
-
-Haar ouders hadden een naaimachinewinkel in Oostburg
anekdotes en citaten
-
-Toen zij in 1998 als burgemeester op koninginnedag in Zutphen als gastvrouw van de koningin en haar familie optrad, deed zij dat in opvallend kort rood rokje en met een uitbundige zwarte hoed op, waardoor zij veel aandacht trok.
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.Dit kabinet, in de wandelgangen veelal 'Paars II' genoemd, was een voortzetting van het kabinet-Kok I. Hoewel het kabinet het bijna de volle vier jaar uithield, verliep de samenwerking tussen PvdA, VVD en D66 minder soepel dan in de vorige kabinetsperiode. PvdA-leider Wim Kok werd voor de tweede keer premier.