Pro-Europese koers EU-Commissie cruciaal voor onze steun - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement heeft zojuist met meerderheid voor de nieuwe Europese Commissie gestemd. Ook de acht Europarlementariërs van GroenLinks-PvdA stemden voor.
“In deze tijd is een sterk Europa cruciaal. We kiezen met deze stem voor een Europa dat een stabiele pro-Europese koers vaart, in plaats van een conservatief Europa dat de democratie, mensenrechten, positie van werknemers en het klimaatbeleid zou verzwakken. Dat is essentieel met alle crises die op de deur van Europa kloppen”, aldus Bas Eickhout.
Dit was geen gemakkelijke keuze: “We hebben nog steeds grote bezwaren tegen de Eurocommissarissen Olivér Várhelyi en Raffaele Fitto; wie de rechtsstaat aan zijn laars lapt en een anti-Europese agenda heeft, zou geen deel moeten uitmaken van deze Commissie.”
Wat GroenLinks-PvdA betreft had het beoordelen van de kandidaten meer moeten gaan over de broodnodige inhoud, kunde en integriteit dan om politieke spelletjes. “Het hele proces verdient, op z’n zachtst gezegd, geen schoonheidsprijs: Spaanse partijpolitiek werd het Europarlement ingesleept: de christendemocraten zaagden een goede sociaaldemocratische kandidaat door om af te leiden van een extreemrechtse kandidaat.”, zegt Bas Eickhout.
Maandag mengde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zich in de discussie. Zij gaf de voorzitter van de christendemocraten, Manfred Weber, een tik op de vingers door duidelijk te maken dat er voor haar Commissie een meerderheid nodig is van pro-Europese partijen. Bas Eickhout: “De Commissievoorzitter is duidelijk: voor de uitdagingen van deze tijd is een pro-Europese samenwerking noodzakelijk. Zo maakt ze duidelijk dat in het Europees Parlement geen ruimte is voor geflirt met radicaal-rechtse partijen.”
GroenLinks-PvdA onderhandelde daarom afgelopen tijd veel over de inhoud. Zo komt er een Clean Industrial Deal: grote investeringen met groene en sociale voorwaarden om de Europese industrie te helpen vergroenen. Ook worden Europese fossiele subsidies afgeschaft in het EU-budget en moeten EU-landen daar zelf ook mee aan de slag. Daarnaast zei de Commissie er strikter op toe te zien dat er geen Europees geld gaat naar rechtsstaatschenders. En was steun voor Oekraïne een harde voorwaarde voor alle Commissarissen. Tot slot komt er een Europees Actieplan op betaalbaar wonen en een armoedebestrijdingsstrategie.