Europees Parlement pleit voor belasting op financiële transacties - Hoofdinhoud
Tijdens de plenaire vergadering van maart riepen de Europese Parlementsleden i de Europese Commissie i op om de impact van belasting op financiële transacties te verkennen. Hiermee zou het overheidsgeld worden gerecupereerd dat werd gebruikt om de banken en andere financiële instellingen gedurende de crisis te ondersteunen.
Tijdens de komende G20 i-top zal de belasting op financiële transacties worden behandeld, waarvan de 'Tobintaks' een vorm is. Het EP nam op 10 maart een resolutie aan die vraagt om het 'eerlijk bijdragen van de financiële sector aan het economisch herstel'.
De impact van de belasting op de EU-economie zou door de Europese Commissie moeten worden geanalyseerd. De Commissie moet volgens de EP-leden onder meer ingaan op de vraag hoe de belasting zou bijdragen aan de stabilisatie van de financiële markten en of het een financiële crisis in de toekomst zou kunnen vermijden.
EP: concurrentievermogen EU niet verminderen
De Raad i en de Commissie zouden eveneens moeten nagaan hoe de belasting kan worden gebruikt om ontwikkelingssamenwerking te financieren en bij te dragen aan de aanpassing aan de klimaatverandering door ontwikkelingslanden.
De belasting mag het concurrentievermogen van de EU echter niet verder verminderen en het banksysteem niet verhinderen om in de economie te investeren. Een negatieve invloed op investeerders moet ook worden vermeden.
"Bepaalde speculatieve transacties verdwijnen"
Tijdens een hoorzitting van de speciale commissie voor de economische en financiële crisis (CRIS i) op 25 maart stelde Stephan Schulmeister van het Oostenrijks Instituut voor Economisch Onderzoek dat door belasting op korte termijntransacties bepaalde speculatieve transacties zullen verdwijnen. Dit zou zorgen voor grotere stabiliteit.
Volgens Bert van Selm van het Internationaal Monetair Fonds (IMF i) zijn er "verkeersdrempels voor kapitaalstromen nodig, hoewel niet noodzakelijkerwijs in de vorm van belasting op financiële transacties, maar eerder kapitaalcontroles".
Het EP-lid Pascal Canfin (De Groenen/VEA, FR) vroeg zich af "hoe we belasting kunnen heffen op transacties die elders plaatsvinden - hoewel ze invloed op ons hebben". De Luxemburger Charles Goerens (ALDE) lieten verder weten dat "de opbrengsten van de belasting op financiële transacties ten goede zouden kunnen komen aan ontwikkelingssamenwerking".
"Vanzelfsprekend dat EU voortouw neemt"
Eerder liet Sirpa Pietikäinen (EVP, FIN) tijdens de plenaire vergadering in maart weten dat "de financiële sector de grootste mondiale sector is. Voor mij is het vanzelfsprekend dat belasting op financiële transacties de eerste poging tot een mondiale belasting is. Iemand moet het voortouw nemen en het is vanzelfsprekend dat de EU dit doet".
Catherine Stihler (S&D, UK) liet tijdens de zitting weten dat "belasting op financiële transacties gaat over het iets terugdoen van degenen die hebben bijgedragen aan de financiële crisis".
Nadere informatie :