Referendum over EU-Grondwet in Vlaanderen lijkt onwaarschijnlijk - Hoofdinhoud
De kansen op een Europees referendum in Vlaanderen zijn drastisch afgenomen. Vorige week trok één van de initiatiefnemers voor het houden van een volksraadpleging, de Nieuw Vlaamse Alliantie (N-VA) een voorstel hiertoe terug. Volgens N-VA-leider Bart de Wever heeft het geen zin om energie te steken in deze kwestie, omdat drie grote politieke stromingen (christen-democraten, socialisten en liberalen) tegen een referendum zijn.
Na het afhaken van N-VA stonden op 17 november 2005 twee overgebleven voorstellen voor de organisatie van een referendum (van de oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen!) op de agenda van de commissie Binnenlandse Zaken van het Vlaams Parlement. Beide voorstellen werden weggestemd. Naar verwachting hervat het Vlaams Parlement de behandeling van het EU-Grondwetdossier in december 2005.
Hoewel de federale regering al in april en mei 2005 heeft ingestemd met de Europese Grondwet, is de goedkeuring van het Vlaams Parlement essentieel voor de Belgische aanvaarding van het document. De Vlamingen blokkeren de goedkeuring echter totdat er duidelijkheid is over toepassing van het subsidiariteitsprincipe i. Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin heeft aangegeven dat de federale Senaat hiervoor de eindverantwoordelijkheid moet dragen. Het Vlaams Parlement vindt echter dat gewest- en gemeenschapsparlementen hierin een beslissende stem moeten hebben.
Bron: De Standaard, 15 november 2005; site Vlaams Parlement
Verwant nieuws: