Dilan Yesilgöz: de noodzakelijke steun aan Oekraïne

Source: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, published on Wednesday, August 21 2024.

Het is vandaag meer dan 900 dagen geleden dat Poetin met de inval in Oekraïne een oorlog is gestart aan de rand van ons continent. Het is een aanval op de westerse vrijheid waarbij Oekraïne zich wilde aansluiten. Het zijn daarmee steeds nieuwe stappen die Rusland neemt, om de vrije manier van leven in Europa, in te dammen. Want na Oekraïne zal het niet stoppen. Dus moeten wij Poetin stoppen. Reden voor ons om Oekraïne onverminderd te steunen.

Oekraïne klinkt ver weg. Maar dat is het niet. Oekraïne is voor Nederland even dichtbij als Spanje. Het is een volgende stap op een pad dat rechtstreeks naar ons land leidt. Een agressor als Poetin stopt niet na Oekraïne. En dan is een volgende stap naar de Baltische staten zo gezet. Landen waarmee wij in een bondgenootschap zitten. Die dreiging is daar nu al concreet voelbaar. En wij hebben afgesproken dat wij dat niet laten gebeuren. Dus moeten we Poetin nu tegenhouden, voor het te laat is.

Een agressor als Poetin stopt niet na Oekraïne.

We zien hoe Poetin in zijn eigen land regeert. Met harde hand. Daar is geen vrijheid meer. Eerlijke verkiezingen vinden al lange tijd niet meer plaats. Tegenstanders worden opgesloten of zelfs geliquideerd. Poetin is een gevaarlijke dictator die alleen maar meer macht naar zich toe wil trekken en daarbij letterlijk over lijken gaat. We moeten voorkomen dat hij kan doortrekken tot het hart van Europa.

Zijn oorlogsvoering is niet alleen via de grond, via gewapende militairen. Hij gebruikt alle mogelijkheden die hij heeft. Cyberaanvallen, spionnen, bots op internet, inmenging tijdens onze verkiezingen in het westen en ga zo maar door. Op alle mogelijke manieren probeert hij ons onze vrijheid en onze manier van leven af te nemen. Met geweld en onderdrukking. Steeds een stapje verder.

Het is dus naïef om te denken dat de brute aanval van Rusland op Oekraïne een oorlog is tussen twee landen, waar wij maar ver weg van moeten blijven. Naïef en gevaarlijk. Het zet de deur open voor Poetin om onze vrije manier van leven op gewelddadige en onderdrukkende wijze van ons af te nemen.

Momenteel loopt een onderzoek naar de mogelijke sabotage van Nord Stream, een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. Een leiding waardoor Rusland al gas weigerde te leveren. Dit onderzoek moet eerst in zijn volledigheid worden afgerond om conclusies te kunnen trekken. En het is ook goed dat dat wordt onderzocht.

Maar wat die conclusies ook zijn, ze doen niets af aan het feit dat we Poetin moeten stoppen. En dat doen we alleen door Oekraïne te steunen. Oekraïne moet in staat zijn om Poetin een halt toe te roepen.

Het is dus naïef om te denken dat de brute aanval van Rusland op Oekraïne een oorlog is tussen twee landen.

Het geeft overigens wel aan hoe naïef we lange tijd zijn geweest om voor onze energie zo afhankelijk te zijn van Rusland. Niet voor niets werkt minister Hermans er hard aan om dat te veranderen. Net zoals ministers Van Weel en Brekelmans er elke dag keihard aan werken om ons land in deze onveilige situatie, zo veilig mogelijk te houden.

Gelukkig staan we niet alleen in onze steun. Een cruciale NAVO-partner als de VS heeft in april nog een steunpakket van 61 miljard goedgekeurd. Ook Duitsland, de grootste Europese steunverlener aan Oekraïne, zegt dat hun steun gewoon gewaarborgd blijft. Daarnaast kunnen NAVO- en EU-landen de winst en rente op bevroren Russische tegoeden inzetten. Waardoor Rusland zelf gaat betalen voor de oorlog die zij begonnen is. Behoud van onze steun aan Oekraïne blijft ons uitgangspunt.