Partij voor de Dieren: duide­lijke 'nee' tegen Von der Leyen

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Thursday, July 18 2024.

18 juli 2024

De Partij voor de Dieren stemt donderdag tegen de herbenoeming van Ursula von der Leyen als chef van de Europese Commissie. "Von der Leyen heeft laten zien dat ze dierenwelzijn en milieuplannen zonder pardon over boord gooit om aan de macht te blijven. Onze leefomgeving en de rechten van mensen en dieren zijn bij Von der Leyen niet in goede handen," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

De Europese Commissie kondigde in 2019 en 2020 broodnodige plannen aan om dierenwelzijn te verbeteren, de natuur te beschermen en giftige stoffen zoals landbouwgif en PFAS chemicaliën te verbieden. Toen de agro- en industrielobby zich tegen de plannen keerde, zorgde Von der Leyen ervoor dat veel van deze plannen werden uitgesteld, afgezwakt of zelfs helemaal van tafel werden gehaald.

Landbouwgif

De Pesticidereductiewet die gebruik van gevaarlijk landbouwgif fors zou beperken trok Von der Leyen in na protest van gifgiganten als Bayer/Monsanto en boerenprotesten. Strengere chemicaliënwetgeving en een verbod op PFAS werden keer op keer uitgesteld.

Kooien

Een verbod voor de vee-industrie om dieren op te sluiten in kooien was aangekondigd voor 2023 maar werd door Von der Leyen op de lange baan geschoven. Ook strengere wetgeving voor houdomstandigheden en het slachten van dieren werden eerst beloofd en toen uitgesteld.

Bovendien morrelt de Europese Commissie onder leiding van Von der Leyen aan de bescherming van dieren in het wild, zoals zeehonden en wolven.

Een verder bezwaar voor de Partij voor de Dieren is Von der Leyens gebrek aan transparantie. Woensdag oordeelde het Europees Hof dat Von der Leyen onrechtmatig toegang heeft geweigerd tot documenten, ondanks herhaalde verzoeken tot openbaarheid.

"Von der Leyen geeft geen enkele garantie of en wanneer ze de beloofde plannen voor dieren, natuur en milieu doorzet. Een duidelijke 'nee' van de Partij voor de Dieren tegen haar herbenoeming als voorzitter van de Europese Commissie," aldus de Partij voor de Dieren.