Waarom vliegen we niet in een rechte lijn naar onze bestemming? - Main contents
Het luchtruim boven Europa is zeer versnipperd, dat is met het blote oog niet te zien. Maar vliegtuigen vliegen niet in één rechte lijn door het luchtruim, ze moeten er kriskras doorheen. Dit zorgt voor langere vluchtroutes, die meer tijd, meer geld en meer CO2-uitstoot kosten. Het is daarom van groot belang dat er snel werk wordt gemaakt van de vervolmaking van één Europees luchtruim, de Single European Sky (SES).
Al 15 jaar wordt in Europees verband gewerkt aan de Single European Sky. Tot op heden is er geen gezamenlijke aanpak van de grond gekomen. De nationale sentimenten spelen daarbij een grote rol. Lidstaten willen zelf de baas zijn over het luchtruim boven hun land. Dat is begrijpelijk, zeker als het gaat om defensiebelangen en het vliegen boven dichtbevolkte steden. Daarnaast vrezen de nationale organisaties van luchtverkeersleiders dat Europese samenwerking ten koste zal gaan van hun eigen positie. En als kers op de taart, speelt het eindeloze conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje over Gibraltar een grote rol.
Toch zullen lidstaten met elkaar de handen ineen moeten slaan om werk te maken van één Europees Luchtruim. Uiteindelijk zal dat meer opleveren voor de consumenten, de luchtvaartmaatschappijen en de luchthavens. Door kortere vluchtroutes verminderd de CO2-uitstoot en leidt dat tot minder kosten door brandstofbesparingen. Daarnaast zorgt de SES voor meer veiligheid in de lucht door betere communicatie en afstemming van de vluchtroutes tussen de lidstaten. En dat zorgt weer voor meer tijdwinst. In cijfers uitgedrukt zullen we tot ruim 8 miljoen ton minder CO2-uitstoot hebben, 19,5 miljoen minder minuten vertraging oplopen en 5 miljard euro minder kosten per jaar hebben. Ook voor de omwonenden van luchthavens biedt één gemeenschappelijk Europees luchtruim een verbetering tegen de geluidsoverlast. Vliegtuigen kunnen van grotere afstand de landing inzetten, waardoor de landing geleidelijk verloopt en daardoor stiller is.
Er valt dus veel te winnen als we de versnippering in het luchtruim kunnen aanpakken en samen het luchtruim efficiënter kunnen gaan gebruiken. Als rapporteur namens de Tweede Kamer voor de Single European Sky vind ik het belangrijk dat dit onderwerp tijdens het EU-voorzitterschap aandacht krijgt. Zodat ook mijn collega-parlementariërs uit andere lidstaten het belang van één gemeenschappelijk luchtruim in gaan zien.