De Europese Unie houdt zich bezig met allerlei onderwerpen. Veel van die onderwerpen hebben impact op de Nederlandse samenleving en ons dagelijks leven. Van auteursrecht tot kunstmatige intelligentie en van onze energievoorziening tot democratische waarborgen; veel besluiten worden op Europees niveau genomen. De Europese Unie houdt zich met meer onderwerpen bezig dan mensen zich vaak realiseren.
Op sommige beleidsterreinen is de EU al actief sinds de oprichting van de Europese Gemeenschappen in 1957. Andere onderwerpen zijn pas later een rol gaan spelen. Wat echter vaststaat, is dat de EU altijd in beweging is. Veel van deze actuele ontwikkelingen leiden tot plannen en maatregelen van de EU. Maar hoe komen deze plannen tot stand? Wat zijn op dit moment actuele thema's in de EU die belangrijk zijn voor Nederland? Op dat soort vragen probeert Europa Nu een antwoord te geven.
Hieronder staan een aantal van deze 'actuele thema's' waarvan Europa Nu de achtergronden beschrijft. Bij deze achtergronden biedt de redactie nieuws, besluitvormingsprocessen en in sommige gevallen columns/analyses aan. De redactie baseert de keuzes voor de actuele thema's die in dit overzicht gevolgd worden op de grote onderwerpen waar de Europese Unie aan werkt via het werkprogramma, en op de Nederlandse prioriteiten daarin.
Onder het overzicht actuele thema's is een nieuwsarchief te raadplegen waarin thema's zijn opgenomen die de redactie van Europa Nu in het verleden gevolgd heeft.
Vanwege de Russische invasie van Oekraïne wil de Europese Unie versneld af van de invoer van Russische fossiele brandstoffen, zonder dat dit in de aankomende winter voor harde economische klappen zorgt. De Europese Commissie heeft hiervoor twee plannen gepresenteerd, 'REPowerEU' en 'Save Gas for a Safe Winter'.
2.
Archief: thema's uit het verleden
Thema's die de redactie van Europa-Nu.nl in het verleden gevolgd heeft, maar nu niet meer, staan in onderstaand nieuwsarchief. Het nieuwsarchief is raadpleegbaar na openklappen van onderstaande tekst en is per hoofdbeleidsterrein van de Europese Unie gesplitst.