Tweede Kamer stemt op 18 juni over Europees burgerinitiatief - Main contents
13 juni 2013, wetsvoorstel - EU-burgers kunnen het initiatief nemen om een onderwerp op de Europese agenda te zetten. Met steun van minimaal één miljoen mensen kan de Europese Commissie i worden gevraagd om een voorstel te doen.
Op nationaal niveau was het al mogelijk om via een burgerinitiatief een onderwerp op de politieke agenda te plaatsen. Ook op Europees niveau is dat nu het geval. Een goede aanvulling op bestaande democratische instrumenten, vindt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken). Hij is verantwoordelijk voor een goede uitvoering in Nederland. Een kleine stap naar meer democratie in Europa i, stelt Pechtold (D66) tevreden vast. VVD en SP i zijn juist kritisch.
SP en VVD twijfelen over nut burgerinitiatief
Een burgerinitiatief moet aan diverse regels voldoen. Zo mag het niet gaan om onzinnige voorstellen, moeten voldoende burgers uit minimaal zeven lidstaten het steunen en mag het niet ingaan tegen de Europese waarden. In de ogen van Van Raak (SP) stelt het dan ook weinig voor. Hij noemt het "een plastic bloemetje" van de EU om excuses aan te bieden voor alle eerder ondemocratisch genomen besluiten. VVD'er Taverne heeft een andere reden om negatief te zijn. Volgens hem is het burgerinitiatief een vorm van directe democratie, en daar ziet zijn partij weinig in. Plasterk bestrijdt dat. Het instrument is volgens hem slechts bedoeld om een onderwerp te agenderen.
De Kamer stemt op 18 juni over het wetsvoorstel.
Read more ...