Gevarieerde dagen in Tokio - Main contents
Rijksoverheid.nl omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser (Microsoft IE6) ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser.
U bevindt zich hier: Home
Na de IMF Jaarvergadering en G-30 meeting ben ik nog twee dagen in Tokio gebleven voor een heel gevarieerd programma. Drukke dagen, maar reuze interessant en ik vind het goed dat ik als minister ook in het buitenland veel voor Nederland kan betekenen.
Bij de United Nations University heb ik een lezing gehouden. Voor mij sprak niemand minder dan Al Gore. Bijzonder om na zo'n bekende en goede spreker een verhaal te houden! Mijn betoog ging over sustainable finance. De afgelopen decennia zijn we rijker en gezonder geworden dan ooit. Dat betekent ook dat we een grote verantwoordelijkheid hebben naar de toekomst. Ik heb uiteen gezet hoe bedrijven winst kunnen maken én iets voor de wereld kunnen betekenen en hoe we de crisis kunnen aangrijpen voor het hervormen van oude denkbeelden. Het hervormen van de financiële sector in Nederland is hier een goed voorbeeld van.
Minister De Jager in gesprek met Al Gore
Met de economen Martin Schulz (Fujitsu Research Institute), Prof. Dr. Jun Saito (Keio University) en Yo Takeuchi (CFO Development Bank of Japan) heb ik een interessante discussie gehad over de Japanse situatie.
Aan de ene kant is Japan een zeer welvarend land en verwacht het dit jaar een groei van het bbp van zo'n 2 procent. Maar aan de andere kant staat Japan ook voor enorme uitdagingen. Zo is de staatsschuld de hoogste van de wereld (235 procent!) en is er deflatie. Daarnaast is ook de vergrijzing een steeds groter wordend probleem. Demografisch gezien loopt Japan een aantal jaren vooruit op de meest vergrijsde landen in Europa. Forse bezuinigingen om de staatsschuld op orde te krijgen zijn noodzakelijk. Japanners zijn rijk en het gevoel van urgentie is nog niet bij iedereen doorgedrongen. Gelukkig is er nog groeipotentieel voor Japan bijvoorbeeld het verhogen van vrouwenparticipatie in de beroepsbevolking.
De bezuinigingsopgave waar Japan voor staat is nog hoger dan in het gemiddelde van Eurozone, waar landen tevens voor de uitdaging staan om te bezuinigingen in een situatie van afnemende groei. Dit gesprek bood dan ook een uitstekende gelegenheid om van elkaar te leren hoe deze maatregelen door te voeren.
In het buitenland spreek ik altijd graag met ondernemers. Uit boeken kun je nooit zoveel leren als van het spreken met 'echte' ondernemers. Gelukkig was hiervoor ook ruimte in het programma. Ik ben bij een groot (ASML) en een klein (Ultra Super New) bedrijf geweest en heb op een borrel een soort speed date met Nederlandse ondernemers in Tokio gehad.
Mijn laatste dag in Tokio stond in het teken van banken en het trekken van investeerders naar ons land. Ik heb drie banken bezocht. Bij elk bezoek stond de schuldencrisis centraal. Ik merk overal dat ze graag van een Europees minister de ins en outs willen horen. Tijdens een lunchseminar heb ik voor Japanse investeerders toegelicht waarin Nederland uniek is en waarom ze juist ons land als uitvalsbasis moeten kiezen als ze zaken willen doen in of vanuit Europa. Nederland heeft een open economie, heeft een goede geografische ligging met uitstekende infrastructuur en een stabiel fiscaal klimaat om zaken te doen. Bovendien heeft Nederland al ruim 400 jaar goede handelsbetrekkingen met Japan, iets waar beide landen veel profijt van hebben gehad en nog altijd kunnen hebben.
Nu ga ik nog een dag door naar Osaka. Ook hier veel besprekingen met potentiële Japanse investeerders in Nederland.
Read more ...