Overwegingen bij COM(2018)376 - Machtiging voor onderhandelingen over toetreding tot het Verdrag inzake instandhouding en beheer van de visbestanden op volle zee in het noordelijke deel van de Stille Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Unie is bevoegd om instandhoudingsmaatregelen voor mariene biologische rijkdommen vast te stellen op grond van het gemeenschappelijk visserijbeleid, alsook om overeenkomsten met derde landen en internationale organisaties te sluiten.

(2) Krachtens Besluit 98/392/EG van de Raad 6 is de Unie verdragsluitende partij bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982. In dat verdrag is bepaald dat alle leden van de internationale gemeenschap moeten samenwerken voor de instandhouding en het beheer van de biologische rijkdommen van de zee.

(3) Uit hoofde van Besluit 98/414/EG van de Raad 7 is de Unie overeenkomstsluitende partij bij de overeenkomst over de toepassing van de bepalingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden.

(4) De EU-lidstaten en -marktdeelnemers in de visserijsector hebben blijk gegeven van hun belangstelling om het gebied van het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden op volle zee in het noordelijke deel van de Stille Oceaan (hierna 'het verdrag' genoemd) te bevissen.

(5) Het verdrag biedt regionale organisaties voor economische integratie de mogelijkheid tot het verdrag toe te treden. De Commissie voor de visserij in het noordelijke deel van de Stille Oceaan (hierna 'NPFC' genoemd) is het lichaam dat de in het Verdrag vastgestelde taken uitvoert. De verdragsluitende partijen nemen deel aan het besluitvormingsproces. Als algemene regel worden de besluiten van de NPFC bij consensus genomen.

(6) Met inachtneming van de door de Commissie voor de visserij in het noordelijke deel van de Stille Oceaan vastgestelde voorwaarden is de deelname van een samenwerkende niet-verdragsluitende partij aan de visserij afhankelijk van haar verbintenis om de beheers- en instandhoudingsmaatregelen van de NPFC na te leven, en van haar antecedenten op het gebied van de naleving daarvan. De samenwerkende niet-verdragsluitende partijen nemen niet deel aan het besluitvormingsproces maar hebben de verplichting aan de NPFC hun volledige medewerking te verlenen en de door de Commissie vastgestelde beheers- en instandhoudingsmaatregelen toe te passen. De samenwerkende niet-verdragsluitende partijen worden aangemoedigd aan de begroting van de NPFC bij te dragen.

(7) Het is een passend middel voor het waarborgen van de op instandhouding gerichte benadering van de Unie in de wereldoceanen en het versterken van haar betrokkenheid bij de instandhouding op de lange termijn en het duurzame gebruik van visbestanden wereldwijd. Overeenkomstig de gezamenlijke mededeling van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie, 'Internationale oceaangovernance: een agenda voor de toekomst van onze oceanen' en de conclusies van de Raad inzake die gezamenlijke mededeling wordt het optreden van de EU in deze fora in belangrijke mate gekenmerkt door het stimuleren van maatregelen die de doeltreffendheid van ROVB's ondersteunen en versterken en die, indien van toepassing, hun governance verbeteren.

(8) De onderhandelingen worden geopend met het oog op de toetreding van de Europese Unie tot het Verdrag. Mocht duidelijk worden dat de toetreding van de EU tot het verdrag onmogelijk is, of niet binnen een redelijk tijdpad kan worden gerealiseerd, dan is het dienstig over de voorwaarden voor deelneming van de EU als een samenwerkende niet-verdragsluitende partij te onderhandelen.