Oud-minister Hans van den Broek herdacht in beide Kamers
DEN HAAG (PDC) - Op 18 maart 2025 werd de overleden Hans van den Broek1 herdacht in zowel de Eerste als Tweede Kamer. Van den Broek was onder meer lid van de Tweede Kamer namens de KVP2 en het CDA3, minister van Buitenlandse Zaken en Eurocommissaris. Na zijn politiek carrière was hij minister van staat4.
Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn5 gaf in zijn herdenking een kort overzicht van Van den Broeks carrière. Van den Broek was als minister van Buitenlandse Zaken weinig in de Eerste Kamer, maar voerde daar belangrijke debatten zoals over het Verdrag van Maastricht en het plaatsen van kruisvluchtwapens. Bruijn roemde Van den Broeks bijdrage aan de Nederlandse en Europese samenleving.
Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma6 omschreef Van den Broek als een echte atlanticus. Van den Broek was de op een na langstzittende minister van Buitenlandse Zaken die te maken kreeg met de grote onderwerpen van zijn tijd, zoals de val van de Berlijnse muur, de Golfoorlog en de oorlogen in voormalig Joegoslavië. Bosma roemde Van den Broek als "een pragmaticus met een warm hart, een groot diplomaat, die kundig en betrokken was".
Namens het kabinet herdacht minister-president Dick Schoof7 de minister van staat in beide Kamers. Schoof beschreef Van den Broek als "voorzichtig formulerend, nadenkend en met het verstand intuïtief boven de emotie". Van den Broek was populair, ondanks zijn imago van koele afstandelijkheid. Uit een anekdote die Schoof aanhaalde, blijkt echter ook dat het een man met een goed gevoel voor humor was. Schoof eindigde beide herdenkingen met de constatering dat Van den Broek een lang en rijkgevuld leven heeft geleid waarin hij veel voor Nederland heeft betekend.
Bron: Eerste en Tweede Kamer
- 1.Juridisch geschoolde CDA-politicus, die lange tijd minister van Buitenlandse Zaken was. Begon zijn loopbaan als advocaat in Rotterdam en was later werkzaam bij Enka in Arnhem. Justitie-woordvoerder van de KVP en het CDA in de Tweede Kamer. Werd in 1982, na één jaar staatssecretaris te zijn geweest, minister. Gold als een overtuigd aanhanger van de Atlantische samenwerking en verdedigde van harte het NAVO-besluit om kruisraketten te plaatsen in Nederland. Dreigde met name op Europees gebied soms overvleugeld te worden door de premier. Was enige tijd 'kroonprins' bij het CDA. Na zijn ministerschap Europees Commissaris voor buitenlandse betrekkingen. Geen voorstander van een moraliserende buitenlandse politiek. Kwam vaak nogal zelfstandig tot zijn beleidskeuzes. Kreeg in 2005 de titel minister van staat.
- 2.De KVP was een christendemocratische partij, die, hoewel zij voor iedereen openstond, vrijwel uitsluitend aanhang had onder de katholieken. De partij was in 1945 de opvolger van de vooroorlogse RKSP. In 1980 fuseerde zij met ARP en CHU tot het CDA. De KVP had met name in sommige streken (Limburg, Noord-Brabant, delen van Gelderland, Twente) een sterke machtspositie.
- 3.Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
- 4.Minister van staat is een eretitel die op voordracht van het kabinet door de Koning wordt verleend*) aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op bestuurlijk gebied. Het gaat daarbij vaak om politici en bestuurders met een lange staat van dienst, zoals oud-premiers, oud-ministers, oud-Kamervoorzitters en oud-vicevoorzitters van de Raad van State. Een minister van staat wordt soms om advies gevraagd over politieke zaken. Bij een moeizame formatie of bij een staatsrechtelijke kwestie, kan bijvoorbeeld zijn ervaring van pas komen.
- 5.Jan Anthonie Bruijn (1958) is sinds 2 juli 2019 voorzitter van de Eerste Kamer. Hij is sinds 6 november 2012 Eerste Kamerlid voor de VVD. De heer Bruijn was hoogleraar immunopathologie (gespecialiseerd in nierziekten) in Leiden. Hij was in 2010, 2012 en 2017 voorzitter van de commissie die het VVD-verkiezingsprogramma opstelde. Voor hij Kamervoorzitter werd, hield de heer Bruijn zich als Eerste Kamerlid met name bezig met onderwijs en zorg.
- 6.Martin Bosma (1964) is sinds 14 december 2023 voorzitter van de Tweede Kamer en sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. Hij was in de periode 2004-2006 medewerker van de fractie Groep-Wilders en daarvoor werkzaam in de journalistiek en onder meer mededirecteur van een mediabedrijf. De heer Bosma hield zich als Kamerlid vooral bezig met binnenlandse zaken, hoger en wetenschappelijk onderwijs, media en cultuur. Hij was fractiesecretaris en (tweede) ondervoorzitter van de Kamer. Eerder was hij lid van de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen.
- 7.Dick Schoof (1957) is sinds 2 juli 2024 minister-president en minister van Algemene Zaken. Hij is partijloos. De heer Schoof was van 1 maart 2020 tot 29 juni 2024 secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder werkte hij onder meer als ambtenaar op het ministerie van Onderwijs en was directeur Politie, hoofddirecteur van de IND, directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid en Politie, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en directeur-generaal van de AIVD.