Derde verslag - Regels over het bemannen van zeeschepen (Wet bemanning zeeschepen) - Hoofdinhoud
Dit derde verslag is onder nr. F toegevoegd aan wetsvoorstel 36440 - Wet bemanning zeeschepen i.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Regels over het bemannen van zeeschepen (Wet bemanning zeeschepen); Derde verslag |
---|---|
Documentdatum | 13-11-2024 |
Publicatiedatum | 13-11-2024 |
Nummer | KST36440F |
Kenmerk | 36440, nr. F |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Eerste Kamer der Staten-Generaal
2025
Vergaderjaar 2024-
36 440
Regels over het bemannen van zeeschepen (Wet bemanning zeeschepen)
DERDE VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT / VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENINGi
Vastgesteld 12 november 2024
De leden van de fractie van de BBB hebben met belangstelling kennisgenomen van de nota naar aanleiding van het tweede verslag van het wetsvoorstel Wet bemanning zeeschepen.2 Deze leden bedanken de regering voor de uitgebreide beantwoording van de eerder door hen gestelde vragen en hebben naar aanleiding daarvan nog enkele vervolgvragen.
Is de regering, zo vragen de leden van de BBB-fractie, bekend met de inhoud van de brief van de Vereniging Nautilus International van 2 november 2022?3 Daarin wordt onder andere gesteld dat niet met alle belanghebbenden is gesproken voor de totstandkoming van het wetsvoorstel. Is dat inmiddels wel gebeurd? Kan de regering aangeven met wie inhoudelijk is afgestemd? Mocht nog niet met alle belanghebbenden, zoals genoemd in bovengenoemde brief, door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat zijn afgestemd, dan verzoeken deze leden toe te zeggen dit alsnog te doen.
1 Samenstelling:
Van Wijk (BBB), Kemperman (BBB) (voorzitter), Van Langen-Visbeek (BBB), Lievense (BBB), Thijssen (GroenLinks-PvdA), Kluit (GroenLinks-PvdA), Crone (GroenLinks-PvdA), Janssen-van Helvoort (GroenLinks-PvdA), Martens (GroenLinks-PvdA), Klip-Martin (VVD), Meijer (VVD), Kaljouw (VVD), Rietkerk (CDA) (ondervoorzitter), Prins (CDA), Van Meenen (D66), Aerdts (D66), Van Kesteren (PVV), Nicolaï (PvdD), Nanninga (JA21), Van Aelst-Den Uijl (SP), Holterhues (CU), Dessing (FVD), De Vries (SGP), Hartog (Volt), Van Rooijen (50PLUS), Van der Goot (OPNL)
2 Kamerstukken I 2023/24, 36 440, E.
kst-36440-F ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024
Kapiteins die onder de Nederlandse vlag varen hebben een belangrijke taak in de handhaving van de openbare orde aan boord. Dit wordt bevestigd in de beantwoording van de eerder door deze leden gestelde vragen. Kan de regering toelichten of deze taak net zo goed door niet-Nederlandse kapiteins kan worden uitgevoerd? Is het in dit kader niet wenselijk dat alleen personen met de Nederlandse nationaliteit kapitein op een onder Nederlandse vlag varend schip zijn?
De Nederlandse koopvaardijvloot kan een belangrijke rol spelen in crisisen oorlogsomstandigheden, aldus deze leden. Is het om die reden niet wenselijk dat kapiteins en officieren de Nederlandse nationaliteit hebben? Is het daarnaast gewenst dat zij ook reservist zijn bij de Koninklijke Marine? In hoeverre wijkt het huidige wetsvoorstel op dit punt af van wetgeving in dezen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? Heeft de regering voor het opstellen van deze wetswijziging het Ministerie van Defensie betrokken? Graag ontvangen de leden van de BBB-fractie een samenvatting van deze afstemming. Indien er geen afstemming heeft plaatsgevonden, vragen zij de regering dit alsnog te doen en de Kamer daarover te informeren.
Is de regering bekend met de inhoud van het krantenartikel van 20 oktober 2024 in De Telegraaf «Dikkerd tussen wal en schip»?4 In dit artikel wordt gesteld dat zwaarlijvige kapiteins en matrozen vanwege Europese Obesitasregels aan de kant komen te staan. Hun overgewicht brengt volgens de overheid onverantwoorde veiligheidsrisico's met zich mee. Volgens het krantenartikel is overgewicht sinds vijf jaar een afkeurings-grond. Graag vernemen deze leden van de regering hoeveel personen de afgelopen vijf jaar zijn afgekeurd op basis van hun gewicht. Deelt de regering de opvatting van deze leden dat deze maatregel discriminerend kan werken voor de bemanningsleden en dat het voorts strijdig kan zijn met het traject waarin sociale partners in de maritieme sector en de maritieme onderwijsinstellingen samenwerken om het aandeel bemanningsleden met de Nederlandse nationaliteit te verhogen? Is de regering bereid om met andere lidstaten het gesprek aan te gaan over nut en noodzaak van deze afkeuringsgrond?
De vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving ziet met belangstelling uit naar de nota naar aanleiding van het verslag en ontvangt deze graag binnen vier weken na vaststelling van dit verslag. Onder voorbehoud van tijdige ontvangst van de nota acht de commissie het wetsvoorstel gereed voor plenaire afhandeling op een nog nader te bepalen moment en wijze.
De voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving,
Kemperman
De griffier van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving,
Dragstra
4 Zie: Schipper Ron (50) is volgens EU-regels te dik en dreigt te moeten stoppen: »Maar het varen lijdt totaal niet onder mijn buik» | Binnenland | Telegraaf.nl.
Eerste Kamer, vergaderjaar 2024-2025, 36 440, F 2